Zapaljena kuća povratnika u Vučitrnu

Kancelarija za KiM navodi da je ovo srpsko selo potpuno popaljeno 1999. godine i odatle su svi Srbi proterani. 

Porodica Janačković koja se iselila u Prilužje uspela je da na svojoj dedovini dobije povratničku kuću, ali je ona po drugi put zapaljena ubrzo nakon gradnje. Jučerašnji požar treći je put kako se ovoj čestitoj porodici, koja ne želi da proda svoje imanje Albancima, pali kuća u koju su želeli da se vrate.

„Nema sumnje da se iza ovog varvarskog i necivilizacijskog čina krije namera ekstremista da vatrom i nasiljem proteraju Janačkoviće sa njihove rodne grude, koju ne žele da otuđe, već naprotiv kao domaćinska porodica žele da rade, grade i žive na svojoj zemlji koju i dan danas obrađuju i od toga žive“, saopštila je Kancelarija za KiM. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i predsednik Privremenog organa u kontaktu su sa porodicom Janačković koja broji sedam članova i u dogovoru s njima pomoći ćemo im da stanu na noge i da zajedno pronađemo najoptimalniji vid pomoći.

„Takođe, zahtevamo od međunarodne zajednice da osigura bezbednost porodici Janačković i da atak na njih ne bude samo puka crtica u njihovim izveštajima već da najozbiljnije shvate svu teskobu i nedaće s kojima se ova, ali i ostale pre svega srpske povratničke porodice suočavaju i da se konkretno angažuju da im osiguraju opstanak“, zaključuje se u saopštenju.

Početkom jula zapaljena je i povratnička kuća Svetislava Jozića u selu Veriće u opštini Istok, što sve govori o planskom i sistematskom napadu albanskih ekstremista na srpske povratnike, koji su i dan danas najosetljivija, najugroženija i najranjivija kategorija.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike