Zahtev za održavanje izbora – za šta će se glasati

Posle Skupštine, zvanični zahtev proevropske opozicije stigao je i na pisarnicu na Andrićevom vencu.

„Mi, predstavnici opozicionih političkih partija, organizatori protesta Srbija protiv nasilja, zahtevamo raspisivanje ovih izbora. Očekujemo vrlo brzo odgovor na to, inače ćemo preduzeti sve što je potrebno i u parlamentu i van parlamenta da se izvšri pritisak“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Predsednika Alekandra Vučića zahtev je zatekao na putu. Odgovor najavljuje i usmeno i pismeno.

„Oni će do kraja meseca dobiti odgovor, što će biti najbrži i najkonkretniji odgovor, pošto vidim da traže parlamentarne i beogradske izbore, najbrži i najkonkretniji odgovor koji jedan predsednik koji je nadležan, ako ništa drugo, da raspisuje parlamentrane izbore, će im pružiti u skladu sa demokratskim načelima, principima, poštovanju pravima manjine. Ako će ulica da bude mesto gde se donose odluke, onda demokratija u Srbiji ne postoji za mene. Jedino mesto gde se donose odluke su institucija sistema“, poručio je Vučić.

Insistiraće, kako kažu u opoziciji, i na preporukama međunarodnih organizacija, a tiču se izbornih uslova.

„Insistiranje na preporukama Oebsa, Odira, EP i EK u pogledu predizbornih uslova, da bi demokratski izbori mogli biti mogući, fer i pošteni i koliko god je moguće ravnopravni – provera jedinstvenog biračkog spiska, smanjenje pritiska na birače u javnom sekotru, to je REM koji ne funkcioniše, RTS koji jednostrano informiše osim u 45 dana kampanje“, rekla je Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

Hoće li biti promene izbornih uslova

Ukoliko se na birališta ide već u decembru, novinarka Ljiljana Smajlović podseća – nema vremena i za promenu izbornih uslova. To je donedavno bio jedan od zahteva opozicije, kao uslov za održavanje izbora.

„Ovde više vidim ovo kao neku psihološku promenu taktike, nego što nalazim smisao u tome što se radi, pogotovo što su trenutno neka trenja u opoziciji“, ocenjuje Smajlovićeva.

Pored parlamenetarnih, traže i vanredne beogradske izbore.

Narednih dana, najavljuju i formalne korake, jer, kažu, vlast nema niti snage niti volje da izađe iz društvene, političke i ekonomske krize.

„Kada govorite o užasnoj situaciji u društvu u srpskoj ekonomiji i svemu drugom, obučiću ih, naučiću ih i pokazaću im koliko danas imamo zaposlenih više, a to je 510 hiljada i da mi vi govorite o teškom stanju u društvu i državi“, rekao je Vučić.

Veruje predsednik Republike da će se opozicija obradovati njegovom odgovoru. A za šta će se glasati, još jednom ponavlja – nije Srbija fontana želja.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike