Vuletić: Reči koje su se čule u SB UN lepo zvuče ali ne znače mnogo, u izveštaj nije ušlo ono najvažnije

Vladimir Vuletić je u Jutarnjem programu, povodom jučerašnje sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, rekao da pre svega treba imati u vidu da SB i UN više nisu ono što su bili pre desetak godina, već samo odraz onoga što se dešava u svetu i na terenu.

 „Dakle, kada imate podelu sveta, kada imate borbu za rekonstruisanje postojećeg poretka, čije su naprosto Ujedinjene nacije samo izraz, onda vam je jasno da Ujedinjene nacije više nisu to ključno mesto gde se rešava sudbina ljudi, ali su i dalje važne, i zato je bilo važno da smo juče tamo bili, da se o tome razgovaralo“, smatra Vuletić.

„U izveštaj UN nije ušlo ono što je najvažnije“

Takođe, ukazuje da je reč o redovnim sednicama i redovnim izveštajima, tako da u taj izveštaj nije ušlo ono što je najvažnije što se tiče Kosova i Metohije, a to su rezultati izbora koji su bili protekle nedelje.

„To je ono što je na neki način nedostajalo i iz tog razloga se i završilo na opštim porukama o tome da treba nastaviti dijalog, retoriku spustiti na prihvatljiv nivo, ali problem jeste u tome što vi tamo nemate dijaloga“, dodaje Vuletić.

Prema njegovim rečima, tu je još mnogo problema, tako da reči koje su se čule u Savetu bezbednosti lepo zvuče, ali ne znače mnogo.

Ohrid jeste bio svojevrsna nada da bi moglo da dođe do ubrzanja procesa normalizacije odnosa, šta god to značilo koju za koju stranu, kaže Vuletić i dodaje da se pokazalo da Zapad nema dovoljno snage da na Kurtija izvrši pritisak ili su prevladale određene frakcije u okviru zapadnog pogleda na rešavanje problema koje su gurnule u drugi plan ono što je bilo nagoveštavano i obećavano.

Šta se očekuje 2. maja

Kada je reč o pregovorima na visokom nivou 2. maja u Briselu, Vuletić navodi da se očekuje napredak, ali da postoje suštinske razlike o očekivanom rezultatu procesa.

„Kako god da se okrene, naravno da je jasno da je taj problem suštinski oko viđenja šta bi trebalo da bude na kraju krajeva rezultat čitavog procesa. Za Prištinu je to, nema sumnje, nezavisnost, za Zapad takođe. Za Srbiju to nije tako“, navodi Vuletić.

Ono što je interesantno, prema njegovoj oceni, jeste da je Srbija dobila alibi time što nije formirana Zajednica srpskih opština, da na izvestan način ne radi ono što se od nje očekuje.

„Uvek možete jednostavno reći – kakav sledeći potez od Beograda očekujete ako preduslov za bilo kakav nastavak razgovora nije stvoren“, zaključuje Vuletić.

(RTS)


Ostavite komentar