Vučić za RTS: Situacija na KiM polako izmiče kontroli, tražićemo sednicu SB UN

Predsednik Aleksandar Vučić, pred sutrašnje obraćanje na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kaže da je strpljenje svih slobodarskih nacija i našeg naroda na izmaku.

„I danas na sednici Saveta bezbednosti najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine su oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. Paradoksalno, ponekad i smešno zvuči, ali je tako“, ističe Vučić.

Navodi da se u takvim prilikama oni obraćaju pred praznim salama, ali da te govore posle mnogi pročitaju.

„Važno je šta će se poručiti. Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših dedova i pradedova i samo da budemo svoji na svome“, poručuje Vučić.

Ukazao je da će u skladu sa tim o Kosovu i Metohiji razgovarati i sa kineskim prijateljima, kao i zamoliti i da to bude posebna tema i tokom susreta sa predsednikom Si Đinpingom.

„Savakako da ću o tome najviše da govorim“, dodaje Vučić.

Tražićemo sednicu Saveta bezbednosti o KiM

Vučić je rekao da će Srbija zatražiti posebnu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

“Čekamo promenu predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN. Brazil je od 1. oktobra. U zavisnosti od toga kada će biti zakazana sednica za Unmik, zavisi za kada ćemo tražiti hitnu sednicu o KiM“, rekao je Vučić.

Poručio je da će na obe sednice lično biti prisutan, osim ukoliko sednica o Unmiku ne bude zakazana u vreme kada je planiran susret sa Sijem.

Komentarišući najnovije hapšenje trojice Srbina na KiM, Vučić je rekao da obrazloženje uz koje su oni uhapšeni zastrašuje, ali da osude međunarodne zajednice neće stići.

“Uvek su dve strane krive, ako smo mi bar malo krivlji, uvek ćemo mi biti krivi. Kurti ostvaruje svoje prete, sada je udario kako na Sever, tako i na Vučetin… Očigledno je da se neće zaustavljati“, rekao je Vučić.

“Plašm se da situacija na KiM polako ali sigurno izmiče kontrli. Ne znam šta će sve biti, ali znam da kad vas dovedu dotle da više nemate izbora, stave u ćošak iz kojeg nemate kud, tada morate da se branite svom svojom snagom…“, rekao je Vučić.

Uskoro opširnije…

(RTS)


Ostavite komentar