Vučić u Skoplju na samitu „Zapadni Balkan – Evropska unija“

Predsednik Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu inicijative „Otvoreni Balkan“ i na susretu „Zapadni Balkan i EU“ u Skoplju.

Očekuje se da bi mogao da razgovara o najavi ukidanja srpske valute na Kosovu i Metohiji sa predstavnicima Vašingtona i Brisela i regionalnim liderima.

Domaćin skupa je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, a osim predsednika Srbije, prisustvovaće i premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Milojko Spajić, ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

U Skoplju će se govoriti o rezultatima koje su postigle države Zapadnog Balkana i preduslovima koje su ispunile kako bi mogle da troše evropski novac.

Skupu će prisustvovati i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan, koji je već stigao u Skoplje, ali i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

Biće prisutni i predstavnici regionalnih inicijativa, poput Cefte, jer je najavljeno formiranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, što je jedan od preduslova za članstvo u Evropskoj uniji.

 

 

(RTS)


Ostavite komentar