Vučić: U Deklaraciji Samita u Tirani na zahtev Srbije se ne pominju sankcije Rusiji

U prestonici Albanije su povodom Samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne palate postavljen je natpis “Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa“.

Kako saznaje Tanjug, na Samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje Sandu, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, kao i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Zvanični prijem počeće sutra u 11 sati u Kongresnoj palati, a domaćin Samita je premijer Albanije Edi Rama. Na poziv Rame, očekuje se prisustvo predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, kome će ovo biti prva poseta Albaniji. Očekuje se da će se razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama.

Samit se održava pod visokim merama bezbednosti, a na održavanju reda i bezbednosti skupa biće angažovano više od 1.600 pripadnika policijskih snaga. Dan kasnije, u četvrtak, u Kongresnoj palati se održava Regionalni samit o planu rasta i konvergencije, na kojem će se razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.

Šta predviđa Plan rasta za Zapadni Balkan

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta. Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratna sredstva, četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret „Zapadni Balkan i EU“.

(RTS)