Vučić: Tragičan događaj u Moskvi će imati nesagledive posledice; Srbija bi mogla da istupi iz Saveta Evrope, ako Prištinu prime

Aleksandar Vučić je ukazao da ima više razloga za održavanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, a da je napad u Moskvi neposredni povod.

„Pre svega želim da izrazim građanima Ruske Federacije, rukovodstvu Rusije, najiskrenije saučešće u nadi da će teroristi koji su ovako strašno zlodelo počinili privesti poznaniju prava, dakle uhapsiti ili likvidirati“, naglasio je Vučić gostujući na TV Prva.

Istakao je da se nada da se ovako stravičan zločin više nikada neće ponoviti.

Naveo je i da je 7. marta američka ambasada pozvala svoje građane da ne idu u šoping molove, nakon čega je to učinila i britanska ambasada i još neke.

„Nešto što smo govorili mnogo puta, a malo ko je želeo da čuje, malo ko je želeo i da veruje, malo kome je palo na pamet da sagleda činjenice. Sedmog marta je američka ambasada pozvala svoje građane da ne idu u šoping molove, to su radili zatim i Britanci i još neko. Dakle, što znači da su njihove specijalne službe presrele određene razgovore, došle do informacija, znale su da će to da se dogodi“, rekao je Vučić.

„Svakog dana smo sve bliže velikom svetskom sukobu“

U svakom slučaju, poručuje, ovo je tragični događaj koji ima nesagledive posledice.

„Neko će reći da su radikalni islamisti, neko će reći Kijev, Kijev će reći da je to Moskva uradila da bi mogla da preokrene to u medijskom smislu, ali ono što su realne posledice, nema nikakve sumnje da će biti dalje eskalacije sukoba u Ukrajini, dalje približavanje svetskom sukobu o kojem smo govorili. Ne mogu da kažem da ste se pomalo podsmehivali onome što sam govorio, ali svakako uz nevericu osmehivali, a na moju žalost i nažalost svih nas, bio sam u pravu“, naglasio je Vučić.

Smatram da smo svakoga dana sve bliže velikom svetskom sukobu, najvećem u istoriji, koji plašim se da će odneti više života nego čak Drugi svetski rat, poručio je Vučić.

„Ovo je samo jedan beočug, jer i noćas je bilo veoma teško u Ukrajini. Večeras je krenuo najžešći artiljerijski napad na Belgorod. Želim samo da kažem da to ide u sve lošijem smeru“, dodao je Vučić.

„Veće krivične kazne za one koji budu uhvaćeni sa hladnim oružjem“

Predsednik Vučić najavio je da će biti predloženi novi zakoni kojima će se povećati krivične kazne za one koji budu uhvaćeni sa hladnim oružjem na bilo kom mestu, dodajući da će se uskoro takvi predlozi naći u parlamentu.

„Želimo da obezbedimo da se naši ljudi osećaju sigurno i da pokušamo da napravimo od Beograda jedan od tri najsigurnija grada u celom svetu. Mi smo danas u prvih 10 odsto najsigurnijih gradova u svetu. Govorim o Beogradu, zato što je tu stopa kriminala veća nego što je u drugim gradovima. Samo zato sam govorio o Beogradu. Mislim i na svaki drugi grad u Srbiji“, rekao je Vučić.

„Jedna od mogućnosti je da izađemo iz Saveta Evrope“

Predsednik Vučić istakao je da postoji mogućnost da Srbija izađe iz Saveta Evrope i da bi prijem tzv. Kosova u tu organizaciju de fakto predstavljalo izbacivanje Srbije.

„Biće im veoma, veoma neprijatno kada se budu čuli svi detalji oko toga kako su lagali Srbiju oko Saveta Evrope i sve ostale priče. Vi idite sa tim, a onda ćemo da vidimo hoće li Srbija da ostaje ili neće da ostaje u Savetu Evrope. I ni to nećete saznati pre nego što ovo uradite. Pa da vidimo, možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju“, izjavio je Vučić gostujući na TV Prva.

Ocenio je da je to ionako organizacija koja odlučuje „još malo ni o čemu“.

Podsetio je da je Rusija izbačena iz Saveta Evrope, pre nego što su tzv. „Kosovo“ stavili na dnevni red, i dodaje da bi ulazak tzv. „Kosova“ de fakto bilo izbacivanje Srbije iz te organizacije.

(RTS)