Vučić: Što se više oružja preda, to je manja opasnost od korišćenja

Aleksandar Vučić ističe da je počeo da dobija pisma građana u kojem navode da nije oružje to koje ubija, nego zločinački um, dodajući da je veoma teško proceniti ko je u stanju da počini takve zločine, zbog čega je akcija razoružavanja Srbije pozitivna mera.

„Kada imate manje oružja onda nemate čime to da počinite. Mislim da je to važna akcija i da je dobro što smo sa tim krenuli. Znao sam da će biti mnogih koji da se ljute, ali to je dobro za Srbiju i spremni smo da platimo i tu vrstu političke cene“, rekao je Vučić.

Podsetio je da je obezbeđeno veliko prisustvo policajaca u školama, kako u Beogradu tako u celoj Srbiji, navodeći da deca i roditelji, kao i nastavnici veoma pozitivni reaguju, te da su u 99 odsto slučajeva pozitivne reakcije.

„Nastavnici će se osećati sigurnije, jer ima i dece nasilnika, ne samo onih koji su zločinci, već i nasilnici koji misle da mogu da izmiču stolicu učiteljici, koji misle da imaju pravo da se ponašaju bahato, siledžijski. Svi će se osećati sigurnije, to nam je cilj i zato moramo da idemo sa hitnim prijemom novih policajaca i verujem da su to neke vesti koje ulivaju sigurnost građanima Srbije“, rekao je Vučić.

„Uzimanje nelegalnog oružja, a onda analiza svega što je legalno naoružanje“

Vučić kaže da su sledeći koraci vezani za uzimanje nelegalnog oružja, a zatim će se ići na analizu svega što je legalno naoružanje.

“Ne možete da verujete da je čovek potpuno uračunljiv u trenutku ukoliko je pod dejstvom narkotika, a ima toliko oružja, bez obzira da li je za to dobio dozvolu ili nije. U trenutku što kada je dobio dozvolu nije bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, rekao je Aleksandar Vučić.

Naglasio je da je potrebno uraditi sve što je moguće.

“Nikada ne možete da uradite sve, ali je naše da pokušamo da uradimo najviše što možemo da bismo svoju decu i svoj narod zaštitili u budućnosti od stvari koje smo prošli pre sedam dana“, rekao je Vučić za TV Pink.

Građani do 8. juna mogu da predaju neregistrovano oružje najbližoj policijskoj stanici bez sankcija. Tokom tog perioda građani koji predaju neregistrovano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posledice, a ne moraju dokazivati ni poreklo oružja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je građanima data prilika da u narednih mesec dana sami predaju nelegalno oružje bez posledica, a posle tog roka suočiće se sa strogim kaznama.

(RTS)