Vučić: Srbi će sutra pokazati jedinstvo, a oni do zuba naoružani neka organizuju izbore

Aleksandar Vučić, posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“, izjavio je da se iznenadio i zaprepastio kada je video izjavu Petera Stana o neizlasku Srba na izbore na KiM.

„Učestvovali smo u četiri ili pet ciklusa. Mije trebalo ni u jednom da učestvujemo, dok se ne formira ZSO ili u jednom i da se ide u formiranje ZSO. Za to nije kriva Priština već i EU – garant sprovođenja. Nisu ZSO sproveli u delo. Srbi im posle devet i po godina maltretiranja na svakom koraku kažu: ‘ne, nećemo, dok ne ostvarite potpisano’, ali njima su opet krivi Srbi“, rekao je Vučić.

„Srbija nije šaka zobi“

Istakao je da su izbori na KiM održavaju u kontejnerima sa 550 do zuba naoružanih ljudi. „Kažu da je bilo vremena, za šta? Za upucavanje dvoje dece kod Štrpca, za pokušaj ubistva Jovanovića pre neki dan. U takvim uslovima se ide na izbore? Sram vas bilo – da se izbori održavaju sa 550 do zuba naoružanih ljudi“, naveo je predsednik.

Pozivao je Srbe „da ih razočaramo još više, da vide koliko smo ujedinjeni i da ne mogu da nas gaze“. „Srbija nije šaka zobi, koju će da pozobaju kad im padne na pamet. Ne interesuje ih ništa, već samo nezavisno Kosova, a Srbija ako može da bude ponižena do kraja. Vojnici sa juga Srbije bi rekli – neće da može“, rekao je Vučić. 

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je imperativ da se Srbi vrate u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe, kao da obe strane treba da učestvuju u tome. Istakao je i da je veoma razočaravajuće što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima u četiri opštine na severu, uprkos činjenici da su izbori pomereni od decembra za april, kao i da je rok za kandidaturu istekao.

(RTS)