Vučić: Situacija sa KiM nije laka kad imate posla s nekim ko nije racionalan

„Vrlo sam zabrinut, jer kad imate posla sa nekim ko je racionalan, ko je razuman, da ne izgovorim tu reč ko je normalan, onda uvek možete da postignete kompromis. Kad imate posla ko sve to nije, onda je teško da sagledavate budućnost na realan i objektivan način i da znate šta vam sledi. Ovako ostaje strah, jer nikad ne znate šta će nekome sutra da padne na pamet ko nije sasvim racionalan“, rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Odgovarajući na pitanje kako je protekao jučerašnji sastanak sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, Vučić je odgovorio: „Protekao je. Razgovarali smo, i tako. Ne znam tačno ni šta bih vam odgovorio, ne mogu ja da kritikujem Lajčaka, ja bih time prebacivao krivicu na nekog drugog. Pošto znam da ni on nije u lakoj poziciji, jer najlakše je svima da okrive njega, da okrive (Žozepa) Borelja ili nekog drugog, nisu ni oni krivi, nisu oni ti koji donose ključne odluke, one se donose u Berlinu, Parizu ili Vašingtonu. To je potpuno jasno“, rekao je Vučić.

Kaže da je razgovarao i sa drugim predstavnicima SAD, ali kao što je i juče rekao nije dobro da sve uvek bude za javnost.

Važan sastanak o učešću Srbije u zajedničkoj politici sa EK

Predsednik Vučić izjavio je u Njujorku da će imati danas izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičom o učešću Srbije u zajedničkom pristupu EU u politici prema sirovinama i zaštiti životne sredine.

„Sada imamo u našoj Misiji izuzetno važan sastanak sa potpredsednikom EK Marošom Šefčovičem oko našeg učesća i pridruživanja EU oko sirovina, minerala, metala i svega drugog. Da imamo zajednički pristup“, rekao je Vučić.

Kazao je da će to biti veoma važno za neke buduće vlade – da se radi zajedno sa Evropljanima, od zaštite životne sredine do iskorišćavanja svega onoga što postoji u Srbiji.

Vučić je podsetio da je imao u Njujorku i veoma važan sastanak sa predsednikom Južne Koreje Jun Sok-Jolom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti digitalne tehnologije i poljoprivrede, kao i o potencijalnim investicijama korejskih kompanija u Srbiju.

„Za mene je od ogromnog značaja to što je ovo naš drugi susret, imali smo bilateralni sastanak u Davosu, Koreja je četvrta azijska ekonomija, deseta ekonomija sveta, dakle jedna od najvećih ekonomskih sila. Oni su u stvari podigli centralnu Evropu i Slovačku i Mađarsku i Poljsku i Češku, a posebno su Slovačka i Mađarska dobile ogroman deo investicija iz Koreje“, rekao je Vučić.

Preneo je da su razgovarali o podršci Koreje Srbiji u digitalnoj tehnologiji i poljoprivredi, ali i oko saradnje u automobilskoj industriji. „Pričali smo i o Ekspu 2027. godine u Beogradu i njihovoj kandidaturi za grad Busan za Ekspo i pozvao sam predsednika Koreje da poseti Srbiju. I kada završim sa Šefčovičem, to će biti poslednji sastanak u Njujorku i nazad za Beograd“, rekao je Vučić.

Nisam naredio podizanje borbene gotovosti,to su redovne aktivnosti vojske

Predsednik  Vučić izjavio je da nije naredio podizanje borbene gotovosti, ali da su redovne aktivnosti vojske nešto pojačane.

„Nisam naredio podizanje borbene gotovosti. To su naše redovne aktivnosti i ništa više od toga. Mi smo u jednom trenutku podigli borbenu gotovost na najviši nivo. Tada je bilo mnogo hiljada pripadnika naše vojske. To se u ovom trenutku ne dešava, ali su redovne aktivnosti nešto pojačane“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o koloni oklopnih borbenih vozila Vojske Srbije koja je primećena na putu ka Kopnenoj zoni bezbednosti.

Dodao je da će, ukoliko bude dolazilo do dizanja borbene gotovosti, javnost o tome biti odmah obaveštena. „Naše je da našu vojsku obučavamo, da naša vojska bude snažna, da ima mnogo više vežbi, mnogo više gađanja, pokreta i aktivnosti“, naveo je predsednik.

Govoreći o sastanku sa kineskim potpredsednikom Han Džengom, rekao je da je tokom razgovora pokrenuo pitanje Kosova i Metohije zbog potencijalne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Ali i zbog svega onoga što ne mogu u potpunosti da razumem, a tiče se napada Prištine i svakodnevnih pritisaka na srpski narod i iseljavanja. Verujem da ću u oktobru imati moguće do sada i najvažniji sastanak sa predsednikom Sijem, gde će na moju molbu, uveren sam, jedna od izuzetno važnih tema biti i Kosovo i Metohija“, rekao je predsednik Srbije.

(RTS)


Ostavite komentar