Vučić sa Lajčakom: Beograd za dijalog i poštovanje dogovorenog; u četvrtak o statutu ZSO u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se specijalnim izaslanikom EU u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika.

Kako je saopšteno, Vučić je istakao da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog i ponovio da se naša zemlja zalaže za deeskalaciju, mir i stabilnost, koji su neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na KiM.

„Još jednom, predsednik Vučić je detaljno upoznao specijalnog predstavnika EU sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra, izrazivši, pritom, nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata“, navodi se u saopštenju.

Vučić je, kako se dodaje, insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, a razgovaralo se i o drugim važnim temama u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Petković: Prihvaćen poziv za Brisel, u četvrtak o statutu ZSO

Lajčak se prethodno sastao i sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Petković je, nakon sastanka Vučića i Lajčaka kojem je prisustvovao, izjavio da je prihvaćen poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine da se za dva dana nastave razgovori u Briselu, gde će se razgovarati o tekstu statuta ZSO.

“Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO, što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja ZSO“, rekao je Petković na konferenciji za medije

Dodao je da razgovori o statutu treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na ZSO, a pre svega svega na koji način će biti rešena izvršna ovlašćenja koja ZSO ima, u skladu sa sporazumima koji su potpisani 2013. i 2015. godine.

„To se odnosi i na zdravstvo, i školstvo, i prostorno planiranje, i sva druga važna pitanja. Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO“, zaključio je Petković.

Prema njegovim rečima, predsednik je ukazao i na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

„Razgovarali smo i o Zajednici srpskih opština, to je bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka. To je ključna i najvažnija tema pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pored deeskalacije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić posebno insistirao“, rekao je Petković.

Napominje da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Nažalost, toga nema zbog toga što Aljbin Kurti ta prava gazi gotovo svakoga dana. Bilo je reči svakako i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili pak dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Vi dobro znate da Beograd nikada nije bežao od razgovora i dijaloga, već naprotiv, uvek smo insistirali na dijalogu kao jedinom načinu rešavanja svih problema i normalizacije odnosa Beograda i Prištine „, rekao je Petković.

Naglasio je da je za Srbiju važno da sačuva živote i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

„Zbog toga je važno da razgovaramo, pregovaramo i tražimo rešenja. Mir je taj koji je najdragoceniji. Ne smemo ni u jednom trenutku bilo kakvim potezom da ugrozimo mir i zato insistiramo na razgovorima“, istakao je Petković.

Poručuje da je Beograd konstruktivna strana, strana koja je posvećena procesu normalizacije odnosa.

„Mi smo odgovorni i u takvom pristupu ćemo biti i pre svega u periodu koji je ispred nas. Zato što je to jedini način kojim možemo da ostvarimo određene pomake i rezultate. Deeskalacija na terenu je neophodna, naročito na severu Kosova i Metohije“, naglasio je Petković.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak prošle nedelje posetio je Prištinu gde je razgovarao sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom i drugim diplomatskim predstavnicima u Prištini, kao i sa komandom Kfora i članovima prištinske opozicije

(RTS)


Ostavite komentar