Vučić sa Fon der Lajenovom o napretku Srbije na putu ka EU, sa Makronom i o situaciji na KiM

Vučić je na Instagram nalogu @buducnostsrbijeav zahvalio fon der Lajenovoj na podršci Srbiji.

„Važan razgovor sa Ursulom fon der Lajen i velika zahvalnost za podršku Srbiji. Govorili smo o svim strateškim pitanjima, o budućnosti Srbije i njenom napretku na evropskom putu“, napisao je Vučić.

Predsednik Vučić se u Briselu srdačno pozdravio sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Kako Tanjug navodi, Makron je, kada se po dolasku na samit pozdravio sa domaćinima skupa, prišao i srdačno se pozdravio sa Vučičem, a zatim seo pored njega.

Vučić je naveo da je Makrona informisao o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji, kao i o sve većim pritiscima na srpski narod koji je doveden u izuzetno težak položaj nakon najnovijih poteza Prištine.

Naveo je i da su razmenili mišljenja o brojnim važnim pitanjima, kao i o daljem snaženju partnerskih odnosa Srbije i Francuske.

Vučić je novinarima nakon samita rekao i da je sa Makronom razgovarao o poseti Francuskoj i da ga je pozvao u posetu Srbiji, kao i da je razgovarao sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, čiju brzu posetu Srbiji očekuje.

„Sa mnogim drugim sam razgovarao, od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića do drugih i verujem da smo imali koristan boravak ovde. Očekujem sada Mariju Šefčović da dođe. Onda dolaze ponovo predstavnici Evropske komisje. Dug je dan, ali konstruktivan. (Belgijski premijer Aleksandar) de Kro očekuje pismo novog premijera (Srbije) gde tražimo pomoć Belgije u Vinči. Moraćemo deo ljudi da vratimo, deo da uvezemo“, rekao je Vučić.

Samit o nuklearnoj energiji koji se održava u Briselu organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Kraljevina Belgija. Samitu prisustvuju delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

(RTS)


Ostavite komentar