Vučić sa administratorkom USAID-a: Srbija pouzdan partner za sve projekte koji zahtevaju ozbiljan pristup države

Aleksandar Vučić je na sastanku sa Samantom Pauer istakao opredeljenost Srbije za jačanje sveobuhvatnih odnosa sa SAD i posebno zahvalio na pomoći koju je USAID kroz svoje programe pružio Srbiji u oblastima jačanja konkurentnosti privrede, boljem funkcionisanju javne uprave, kao i kroz aktuelne projekte koji se na nivou opština bave unapređenjem korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštitom životne sredine.

Govoreći o situaciji u regionu i nastavku dijaloga sa Prištinom, Vučić je ponovio posvećenost Beograda ovom procesu i spremnost za rad na implementaciji koncepta evropskog predloga, uz određena ograničenja u skladu sa principima međunarodnog prava, a koja su u različitim prilikama predočena evropskim i američkim posrednicima i zvaničnicima.

Predsednik Srbije je naglasio da nastavak procesa normalizacije u ovom trenutku zavisi od formiranja Zajednice srpskih opština, kao obaveze koju je Priština pre deset godina preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma.

„Spremni smo da razgovaramo o brojnim otvorenim pitanjima, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji“, rekao je predsednik Vučić i ponovio stav Srbije da su sigurnost i bolji život ljudi na KiM prioriteti za koje se Srbija dosledno zalaže.

Vučić je istakao da je upravo Srbija pokretač regionalnog povezivanja i razvoja u regionu, kao i da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ odličan primer saradnje, koji je otvorio put privrednicima i uklonio brojne prepreke među ljudima, čime je omogućen slobodniji protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

Predsednik Srbije je ponovio da je Srbija pouzdan partner za sve kapitalne projekte koji zahtevaju ozbiljan i odgovoran pristup države.

„Srbija neguje partnerski odnos sa investitorima, koji ovde imaju odlično i bezbedno poslovno okruženje“, poručio je Vučić i dodao da je Srbija zainteresovana za diversifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu ali i pokretanja novih projekata u cilju sveobuhvatnog i ujednačenog ekonomskog napretka Srbije.

Sagovornici su se saglasili da je USAID poželjan partner za saradnju na projektima koji će dodatno intenzivirati ekonomske odnose sa SAD i privući nove američke investicije, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike