Vučić pred Savetom bezbednosti UN: Namerno kreirani nepodnošljivi uslovi za život Srba

U Savetu bezbednosti UN u toku je rasprava o stanju na KiM. Sednica je zakazana na zahtev Srbije. Nakon šefice Unmika Karolin Zijade prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da su privremeni organi vlasti na KiM stvorili nepodnošljive uslove za Srbe, te da sprovode sveobuhvatne napade na srpsko stanovništvo.

„Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM… Na redovnim sednicama Saveta bezbednosti obaveštavali smo članove Saveta o teškim uslovima u kojima žive Srbi i ostale nealbanske zajednice na KiM. Tražili smo ovu vanrednu sednicu jer razvoj situacije i akcije Prištine mogu izazvati nepopravljivu štetu pre nego što bide održana naredna sednica Saveta bezbednosti na kojoj će se razmatrati izveštaj Unmika“, rekao je Vučić.

Istakao je da je odluka kosovske centralne banke direktan povod zbog kojeg je zatražena sednica.

„Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život“, rekao je Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

„Da sumiram, odlukom da se zabrani dinarski platni promet, Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbede osnovne životne namirnice, školuju se, leče, kupuju lekove i čine sve ono drugo što se danas smatra uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva“, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima te institucije predstavljaju osnovu za formiranje Zajednice srpskih opština, čije su nadležnosti i struktura jasno definisani sporazumom potpisanim 2015. godine, a koji precizno definiše da Srbija ima pravo da finansira ZSO“, rekao je Vučić.

Uskoro opširnije…

(RTS)


Ostavite komentar