Vučić: Postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane uslov za prijem u EU

Aleksandar Vučić je, u intervjuu za nedeljnik NIN, govorio o uslovima za prijem Srbije u Evropsku unije.

“Prvo da vidimo šta će da bude, jer oni ne mogu da prenebregnu nešto o čemu su sa mnom razgovarali. Posle svake njihove posete, posle samog Ohrida, izašao sam i jasno rekao šta je to što prihvatamo, a šta ne možemo da prihvatimo, jer je i moja usmena eksplicitna izjava stav države i preko njega ne može da se ide“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je i poslanicima u Skupštini Srbije rekao da ne dolazi u obzir prijem Kosova u Ujedinjene nacije, navodeći da je o tome obavestio „Francuze, Nemce, Italijane, sve Evropljane“.

„Svi sve znaju“, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da dve zemlje „snažno guraju“ da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog procesa.

„Nije moje da sada govorim koje dve zemlje to guraju snažno, nisam siguran da li i drugi to žele, pa ćemo da vidimo“, rekao je Vučić.

„Nisam spreman za kohabitaciju, Dačić nije predlog za premijera“

Govoreći o predstojećim izborima, Vučić je rekao da će lista Srpske napredne stranke ubedljivo pobediti 17. decembra i da „ostaje da se vidi“ ko će biti premijer.

„Ljudi u SNS-u razmišljaju bar o dva predloga. Razmišljam i ja, ali nijedan od tih predloga za premijera za sada nije Ivica Dačić“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Naveo je da “ne može da se snalazi u kohabitaciji“ i da će čestitati opoziciji ako bude pobedila na izborima, te da će odmah reći da je spreman za razgovore o tome da li će se na predsedničke izbore ići u maju ili septembru naredne godine.

Odgovarajući situaciji sa roditeljima dece ubijene u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, Vučić je poručio da je „u potpunosti na njihovoj strani“.

„I ja sam za to da to bude memorijalni centar, da bude zauvek obeleženo. Primio sam sve njih, saslušao i drugu grupu roditelja, koji imaju dijametralno suprotne zahteve. Sve što smo mogli da uradimo, uradili smo. Gade mi se oni koji su na tome pravili političku kampanju. To više govori o njima, nego o nama“, rekao je Vučić.

(RTS)


Ostavite komentar