Vučić: Nadam se da će pre kraja godine Makron posetiti Srbiju

Predsednik Vučić istakao je da je na marginama Pariskog mirovnog foruma imao dug razgovor sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

„Od 1. januara Belgija postaje predsedavajuća Evropske unije. Bio je dug razgovor, neočekivano dug. Razgovarali smo u izveštaju Evropske komisije, konstatovali napredak Srbije u skoro svim oblastima. Nigde nije bilo nazadovanja“, rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Ukazao je da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji i svemu što se zbiva u južnoj srpskoj pokrajini, ali i svemu što je pred nama.

“Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o dolasku belgijskih kompanija u Srbiju, njihovom poslovanju, daljem investiranju. Zamolio sam Aleksandra de Kroa, zato što on zbog unutrašnjih stvari prošli put nije došao u Beograd kada su došli Rute i Betel, dakle kada je trebala trojka Beneluksa da dođe“, naglasio je Vučić.

Naveo je da sa Belgijom imamo već blizu milijarde evra trgovinske razmene, tačnije 936 miliona evra što je, kako kaže, istorijski maksimum.

“Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima“, dodao je Vučić.

„Očekujem Makrona u Srbiji“

Posle toga, navodi, prisustvovao je početku Priskog mirovnog foruma.

“Razgovarao posebno sa predsednikom Gane, za nas je to izuzetno značajno. Ministrom spoljnih poslova Bahreina. Razgovarao sa gotovo svim regionalnim liderima. Kratko u dva navrata sa predsednikom Makronom“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sa francuskim predsednikom Emnuelom Makronom večeras u Jelisejskoj palati imati sastanak „jedan na jedan“.

Posle toga, dodaje, očekuje ga još važnih aktivnosti, kao i večera sa regionalnim i svetskim liderima.

„Uputiću poziv predsedniku Makronu da u najkraćem vremenskom periodu poseti Srbiju. Ja ga očekujem. Može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, u Srbiji. Nadam se tome“, poručuje Vučić.

„Pokrenuta tema da se nekim zemljama dozvole više stope deficita“

Predsednik Vučić kaže da je na Priskom mirovnom forum pokrenuta veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole i nešto više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast, i naglasio da bi to bilo veoma važno i za Srbiju.

„Pokrenuta je prvi put tema kako da se ponekad nekim zemljama dozvoli nešto viša stopa deficita, ukoliko imaju dovoljno deviznih rezervi kao uspavanog kapitala, kojim bi to mogli da pokriju“, rekao je Vučić.

„Kada bi tako nešto bilo dozvoljeno, to bi za Srbiju bilo čudesno“, istakao je Vučić.

Kako je rekao, to bi značilo mnogo mnogo brži rast i ubrzanije stvaranje uslova za neuporedivo viši životni standard nego što je to slučaj bio do danas, naveo je Vučić.

Dodao je da Srbija ima 24 milijarde evra devizne rezerve.

(RTS)


Ostavite komentar