Vučić na sastanku sa Lajčakom zatražio odlučno angažovanje međunarodne zajednice

Predsednik Aleksandra Vučić naveo je na Instagramu da je sa Miroslavom Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji i nepodnošljivim uslovima za život našeg naroda.

„Razmotrili smo mogućnosti i teme za nastavak konstruktivnih razgovora u Briselu, kao i korake neophodne za napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Još jednom sam pozvao međunarodnu zajednicu da se konkretno i odlučno angažuje po suštinski važnim pitanjima za opstanak srpskog naroda na KiM i regionalnu stabilnost“, naveo je Vučić na Instagram nalogu @buducnostsrbijeav.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je ranije danas da je Lajčak pozvao glavne pregovarače Beograda i Prištine da u utorak, 19. marta, nastave razgovore o odluci takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinara koji su započeti pre nekoliko nedelja.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je proteklih dana boravio u Prištini, rekao je da nije uspeo da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotrebe dinara na KiM, ali da se nada da će se na sastanku glavnih pregovarača u utorak u Briselu naći hitno rešenje.

Lajčak je pre 10 dana boravio u Prištini gde je razgovarao sa glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem o uredbi tzv. CBK o dinaru.

Poslednji sastanak u Briselu održan je 27. februara, na kome je Beograd predstavljao Petar Petković, a delegaciju Prištine predstavnik tzv. CBK.

Lajčak i Vučić sastali su se u Beogradu poslednji put 29. januara, uoči početka primene uredbe tzv. CBK.

(RTS)