Vučić na Samitu „Glas globalnog juga“: Svi treba da poštuju povelju UN i međunarodno pravo

Drugi samit “Glas globalnog juga“ okupio je 125 zemalja, a predsednik Aleksandar Vučić jedini je evropski lider koji je pozvan na sesiju šefova država, saopšteno je iz predsednikove Službe za saradnju sa medijima.

Tom prilikom,Vučić je zahvalio domaćinu, Republici Indiji, na ukazanoj prilici da se na tom posebno značajnom skupu čuje i glas Republike Srbije.

“Republika Srbija, kao država koja dosledno poštuje međunarodno pravo i još uvek trpi posledice kršenja istog, smatra da bi Povelja UN i međunarodno pravo trebalo da se poštuju od strane svih i primenjuju neselektivno na sve države članice Ujedinjenih nacija. Upravo naše bolno iskustvo čini da, možda bolje od drugih, razumemo probleme i prepreke sa kojima se, nažalost, mnoge zemlje u razvoju i danas suočavaju“, istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija, uprkos brojnim izazovima, nastoji da uvek gleda u budućnost i iskoristi svaku šansu za ostvarivanje ekonomskog i socijalnog napretka na dobrobit njenih građana.

Na kraju svog izlaganja, predsednik Vučić je čestitao Republici Indiji i predsedniku Vlade Nerandriju Modiju na uspešnom predsedavanju G20, a naročito na rezultatima koji se odnose na unapređenje položaja zemalja globalnog juga i svih zemalja u razvoju.

(RTS)


Ostavite komentar