Vučić na predstavljanju rezultata analize sposobnosti Vojske Srbije

Sastanku koji se održava u Domu garde u Topčideru prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predsednik Vučić dočekan je uz počasni stroj i pozdrav Garde.

Po završetku sastanka, predsednik Vučić prisustvovaće statičkom prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Predsednik Vučić je ranije najavio da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je ranije da će 30. januar biti veoma važan događaj za Ministarstvo odbrane.

„Toga dana imaćemo prikaz naoružanja i vojne opreme i argumentovano ćemo predsedniku obrazložiti zašto smatramo da treba ukinuti suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, kao i to koliko predlažemo da on traje“, rekao je Vučević.

Ministar je naglasio da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da postoje generacije koje znaju da brane svoju državu.

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je početkom januara ove godine inicijativu i predložio predsedniku ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele.

(RTS)


Ostavite komentar