Vučić: Ispunili smo dva zahteva, nigde na svetu se ne poziva na proteste zbog masovnih ubistava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada ne bi dozvolio smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ponovio da u Srbiji neće biti prelazne vlade.

On je istakao da nije mogla prevencija da reši problem masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

„Sve što je trebalo da uradi, policija je uradila. Represivno delovala, obavila svoj posao na najbolji mogući način. Svi to znaju. Ne postoji niko na svetu ko bi optužio svoju policiju, a posebno ne neko ko bi optužio državno rukovodstvo. Nikada se nigde na svetu nije dogodilo da postoje tako i toliko neodgovorni političari koji pozivaju na proteste zbog masovnih ubistava“, rekao je predsednik novinarima u Palati „Srbija“.

Predato oko 68.000 cevi i minsko-eksplozivnih sredstava

Naveo je i da razume da veliki deo ljudi želi veću sigurnost i bezbednost i da se upravo preduzimaju sve mere kako bi to bilo omogućeno.

Istakao je da je dosad predato oko 68.000 cevi i minsko-eksplozivnih sredstava. Prema njegovim rečima, akcija razoružavanja je najbolja u istoriji srpske policije i pozvao je ljude da to učine do 8. juna, a videće se da li će se produžiti još koji dan.

Na pitanje novinarke, Vučić je rekao da teče postupak protiv bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, kao i da na aplikaciji Skaj trenutno postoje mnogo veće afere. Dodao je da neće govoriti ni dobro, ni loše o Hrkalovićevoj, te da će poštovati odluku suda.

Govoreći o pozivima da se formira prelazna vlada, Vučić je ponovio da do toga neće doći. „To gde ko prelazi me ne zanima. Vlada će biti formirana u skladu sa rezultatima izbora. Prelazne vlade neće biti, dok sam ja predsednik ili dok sam živ, jer može moj predsednički mandat da bude prekinut onako kako je juče predloženo ispred Narodne Skupštine“, rekao je on.

Vučić: Svaki dan dobijam više od 200 direktnih pretnji smrću

Vučić je izjavio da lutka obešenog predsednika na protestu “Srbija protiv nasilja” u Beogradu najbolje potvrđuje “diktatorsku prirodu vlasti u našoj zemlji”. Vučić je na taj način, između ostalog, odgovorio na konstataciju novinara da su zbog slične situacije huligani, koji su nosili lutku novinarke Brankice Stanković, osuđeni na 16 meseci zatvora.

Naveo je da je njegov posao kao predsednika da trpi takve stvari, kao i da dnevno dobija preko 200 direktnih pretnji smrću.

“Svaki dan su otvorena vrata da razgovaraju na koju god temu, od RTS-a i REM-a, o svemu o čemu mi ne odlučujemo, ali da vidimo kako da postavimo neke okvire u kojima treba da se krećemo svi zajedno i kako i na koji način da umirimo situaciju i da se ujedinimo po važnim pitanjima, a to je kako da radimo da zemlja napreduje”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je, komentarišući izjavu poslanika Aleksandra Jovanovića da treba postaviti zahtev za održavanje izbora u Beogradu, rekao da mogu da se organizuju beogradski izbori, ali da će se onda organizovati i neki drugi.

Predsednik Vučić o zahtevima sa protesta

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako razume zahteve opozicije i šta su njihovi konkretni zahtevi, Vučić je rekao da su dva zahteva već ispunjena, a to je ostavka ministra prosvete Branka Ružića i ukidanje rijaliti programa „Zadruga“.

„Ružić je podneo ostavku, a rijaliti od srede, četvrtka više nemamo na Pinku, jer je na moju molbu vlasnik doneo odluku da to ukine. Još nisu rekli ni izvinite što su odgajali ubice u svojim rijalitima, a prebacivali nekome drugom odakle ubica nije izašao, iako ništa lepo ne mislim o tim programima“, rekao je Vučić.

On je dodao da je treći zahtev oko REM-a, ali da ne zna tačno šta traže.

On je istakao i da je važno da, ako neko hoće da razgovara, onda mora da se čuje i jedna i druga strana. „A ne, ti moraš da uradiš ono što ti mi kažemo, a ako ne uradiš mi ćemo da te ubijemo. Gde to ima, da li negde ima takvih razgovora i pregovora“, upitao je Vučić i dodao da nema nigde i da ih neće biti ni u Srbiji.

(RTS)