Vučević: Očekujem političko rešenje krize na KiM, ali vojska će biti spremna da izvrši svaki zadatak

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ističe da će jedinice Vojske Srbije biće pripremljene da mogu da izvrše svaki zadatak, odnosno svaku naredbu državnog rukovodstva i predsednika kao vrhovnog komandanta.

Vučević je rekao da je suština da vojska ostane u stepenu najviše borbene gotovosti, ali da očekuje da se kriza na Kosovu i Metohiji (KiM) reši politički, a ne ratom.

Kaže da je načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović u stalnim razgovorima sa KFOR-om, čiji je zadatak, kakao kaže Vučević, da obezbedi mir i bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Dobro je da KFOR ima volju da čuva mir, ali oni su trebali da isprate ove što su uzurpatori, da ih isprate u skladu sa svim sporazumima južno od Ibra, da im se zahvale. Ima KFOR, ima Euleks, zna se ko se stara o bezbednosti“, ističe Vučević.

Brnabić: KFOR ne štiti ljude i institucije nego uzurpatore

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je situacija na Kosovu i Metohiji napeta i teška i da nikada nije bila teža. Zahvalila je srpskom narodu što je ostao miran i suzdržao se od nasilja.

Brnabićeva takođe smatra da je zakasnela reakcija KFOR-a, čiji je zadatak bio da štiti interes i mir naroda na KiM, a ne, kako kaže, uzurpatora.

„Nemam nijednu lepu reč ni o našim partnerimau u EU ni o našim partneirma u okviru KFOR-a. Njihova je akcija zakasnela, trebalo je da budu tamo u petak na način na koji su danas. Njihov mandat po Rezuluciji 1244 je da štite mir i stabilnost, pre svega ljude. Oni danas ne štite ljude, ne štite demokretiju i institucije, već štite uzurpatore od demokratije i običnih ljudi i građana“, kaže Brnabićeva.

Naglašava da je mir najviše što imamo i da čuvajući mir čuvamo opstanak srpskog naroda na KiM.

Premijerka ističe da se situacija u južnoj srpskoj pokrajini prati iz časa u čas i da će o narednim potezima javnost biti obaveštena.

KFOR sa vojnicima naoružanim dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija, kao i pripadnici kosovske policije, raspoređeni su ispred zgrada opštine u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Predstavnici Srpske liste predali su KFOR-u dva zahteva – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

(RTS)