Vučević iz Trsta: Cilj Srbije EU, evropska priča nemoguća bez prijema Zapadnog Balkana

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je cilj Srbije da bude punopravni član Evropske unije, navodeći da je nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana.

Vučević je, u uvodnom obraćanju na Poslovnom forumu Italija – Srbija u Trstu, na kojem je govorio i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, poručio da je bez prijema Zapadnog Balkana u EU sama Evropa nepotpuna.

Premijer je poručio i da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, ne zato što je to očekivanje nekog drugog, već zato što je to njen interes.

„Nismo nasedali na provokacije onih koji su manje odgovorni, jer čuvajući mir, mi čuvamo našu ekonomiju. Želimo da ljudi budu zadovoljni životom u Srbiji i da otvaramo fabrike, kao i da čuvamo životnu sredinu“, rekao je Vučević u Trstu.

„Srbija ima šta da ponudi italijanskim partnerima“

Obraćajući se na skupu italijanskih i srpskih privrednika, Vučević je naglasio da su javne finansije u Srbiji stabilne i da ih karakteriše nizak nivo budžetskog deficita, što je, kako kaže, potvrdio i Međunarodni monetarni fond.

„Ključni projekat za Srbiju jeste ‘Skok u budućnost 2027’, uključujući i manifestaciju ‘Ekspo 2027’, a ceo projekat predstavlja investiciju od oko 17 milijardi evra koji će pokriti najvažnije oblasti“, naveo je Vučević.

Istakao je da je Srbija država koja ima šta da ponudi italijanskim partnerima u svim oblastima, od energetike, poljoprivrede, infrastrukture i želi da se u pozitivnom smislu takmiči sa svim zemljama evropskog kontinenta.

„Razmena na obostranu korist“

Vučević je podsetio da u Srbiji radi više od 1.300 italijanskih preduzeća zapošljavajući 27.000 ljudi, a robna razmena sa Italijom prošle godine je, kako je naveo, iznosila oko 4,5 milijardi evra.

„Mi želimo da razmena raste na obostranu korist i da od toga imaju korist i italijanski i srpski privrednici“, poručio je predsednik vlade.

Vučević je istakao i da privredu Srbije karakteriše makroekonomska stabilnost koja se ogleda u rastu BDP-a i da je zvanična projekcija da će rast biti između tri i četiri odsto u narednom periodu.

„Srbija ima i rekordan priliv stranih direktnih investicija koji je u 2023. godini iznosio 4,5 milijardi evra, a smanjena je i stopa nezaposlenosti na devet odsto“, zaključio je Vučević. 

Italija je prva država koju je Vučević posetio u ulozi predsednika Vlade Srbije.

U Trstu se održava Poslovni forum Italija – Srbija „Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju“, a sa Vučevićem su i ministri Irena Vujović, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Dubravka Đedović i Aleksandar Martinović.

(RTS)