Vučević i Vesić obišli radove na izgradnji pruge Novi Sad- Subotica-Kelebija

Nakon obilaska gradilišta podvožnjaka u Subotici, na trasi brze pruge Beograd – Budimpešta, premijer Miloš Vučević  je rekao da ta pruga osim kraćeg, bezbednije i udobnijeg putovanja predstavlja najboljim primer onoga što je u programu Vlade označeno kao „Skok u budućnost“.

„Ovi veliki infrastrukturni radovi, posebno građevina, direktno podiže bruto-društveni proizvod države i iz toga, mi možemo da podižemo plate i penzije. Tako da ovo nije samo pitanje neke pruge i nekih vagona i vozova, ovo suštinski donosi uslove da nam rastu plate i penzije i da ljudi bolje žive“, ocenio je Vučević.

Radovi na brzoj pruzi počeli su 1. jula 2022. godine, a ministar građevinarstva najavljuje da će 30. jula ove godine svi radovi biti završeni.

„Najbrže izgrađena brza pruga na svetu, ako pogledate vreme u kome u je građena i broj kilometara“, naglasio je ministar Goran Vesić.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je pruga Beograd – Budimpešta veoma važan i ključan projekat saradnje Kine i Srbije.

„Uz našu zajedničku saradnju, uložen trud, sigurno možemo da uspemo u ovom projektu. Ovo je važan trenutak za zajedničku izgradnju pojasa i puta Kine i Srbije. Radujemo se i blagovremenom i pravovremenom završetku radova na pruzi i da na taj način ubrzamo razvoj duže čitave trase, kao i da time poboljšamo život srpskog stanovništva“, rekao je Li.

S prvim danima avgusta počinju statičke, a od septembra i dinamičke probe, a sam saobraćaj do kraja godine, kada će se od Subotice do Beograda putovati za 80 minuta.

(RTS)