Vučević: Cilj Srbije EU; Tajani: Podržavamo ulazak, prisajedinjenje prirodno

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je cilj Srbije da bude punopravni član Evropske unije, navodeći da je nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana.

Vučević je, u uvodnom obraćanju na Poslovnom forumu Italija – Srbija u Trstu, na kojem je govorio i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani, poručio da je bez prijema Zapadnog Balkana u EU sama Evropa nepotpuna.

Premijer je poručio i da će Srbija čuvati mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, ne zato što je to očekivanje nekog drugog, već zato što je to njen interes.

„Nismo nasedali na provokacije onih koji su manje odgovorni, jer čuvajući mir, mi čuvamo našu ekonomiju. Želimo da ljudi budu zadovoljni životom u Srbiji i da otvaramo fabrike, kao i da čuvamo životnu sredinu“, rekao je Vučević u Trstu.

Tajani: Prisajedinjenje Srbije EU je prirodno i podržavamo ga

Šef diplomatije Italije Antonio Tajani istakao je da je ta zemlja podržavalac ulaska Srbije u Evropsku uniju.

„Smatramo da je njeno prisajedinjenje prirodno, kao i da treba da predstavlja, ne samo prioritet za vladu Italije, već i za sve vlade EU“, rekao je Tajani.

Šef italijanske diplomatije je rekao da bi trebalo da se omogući naordu kome je bilo onemogućeno da se vrati pod okrilje „svoje kuće“.

„Predstavnici prijateljske Srbije, ovde smo da bismo ojačali, ne samo političke veze već i privredne veze. Nadam se da će naš susret imati ogroman značaj zato sto predstavlja kontinutet i želimo da budemo rame uz rame sa srpskim narodom, ne samo što se tice politike već Ii sto se tice privrede“, poručio je Tajani.

Tajani je posebno podvukao značaj projekta „Skok u budućnost 2027“, a poručio je i da će Italija i italijanska preduzeća učestvovati na manifestaciji Ekspo 2027 čiji će Beograd biti domaćin. „Mi ćemo biti prisutni tamo, velika je šansa. Italija je spremna da stavi na raspolaganja svoja preduzeća koja znaju da će u Srbiji naći pazljivog sagovornika“, rekao je Tajani.

Ministar spoljnih poslova Italije čestitao je Vučeviću na tome što je izabran za predsednika vlade i istakao da je posebno srećan što je prvo došao u Italiju, navodeći da to vidi kao znak velikog prijateljstva.

Vučević: Srbija ima šta da ponudi italijanskim partnerima

Obraćajući se na skupu italijanskih i srpskih privrednika, Vučević je naglasio da su javne finansije u Srbiji stabilne i da ih karakteriše nizak nivo budžetskog deficita, što je, kako kaže, potvrdio i Međunarodni monetarni fond.

„Ključni projekat za Srbiju jeste ‘Skok u budućnost 2027’, uključujući i manifestaciju ‘Ekspo 2027’, a ceo projekat predstavlja investiciju od oko 17 milijardi evra koji će pokriti najvažnije oblasti“, naveo je Vučević.

Istakao je da je Srbija država koja ima šta da ponudi italijanskim partnerima u svim oblastima, od energetike, poljoprivrede, infrastrukture i želi da se u pozitivnom smislu takmiči sa svim zemljama evropskog kontinenta.

Vučević: Razmena na obostranu korist

Vučević je podsetio da u Srbiji radi više od 1.300 italijanskih preduzeća zapošljavajući 27.000 ljudi, a robna razmena sa Italijom prošle godine je, kako je naveo, iznosila oko 4,5 milijardi evra.

„Mi želimo da razmena raste na obostranu korist i da od toga imaju korist i italijanski i srpski privrednici“, poručio je predsednik vlade.

Vučević je istakao i da privredu Srbije karakteriše makroekonomska stabilnost koja se ogleda u rastu BDP-a i da je zvanična projekcija da će rast biti između tri i četiri odsto u narednom periodu.

„Srbija ima i rekordan priliv stranih direktnih investicija koji je u 2023. godini iznosio 4,5 milijardi evra, a smanjena je i stopa nezaposlenosti na devet odsto“, zaključio je Vučević. 

U Trstu se održava Poslovni forum Italija – Srbija „Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju“, a sa Vučevićem su i ministri Irena Vujović, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Dubravka Đedović i Aleksandar Martinović.

(RTS)