Vlasti u Prištini zabranile ulazak patrijarhu Porfiriju na KiM

Iz Patrijaršije navode da zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde će u devet sati početi liturgija.

Sabor će sutra početi u kripti prizivom Svetog duha u Hramu Svetog Save gde će se okupiti svi arhijereji SPC.

Radni deo Sabora pod predsedništvom patrijarha Porfirija počeće u Kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana.

Najava o planovima patrijarha poslata u skladu sa važećim sporazumima

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je patrijarhu zabranjen ulazak na KiM po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija.

„Patrijarh srpski je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vekovno sedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

U saopštenju se navodi da je oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje prvom danu Sabora SPC.

“Takva politika, politika mržnje, verske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savetu Evrope i neka se nad tom činjenicom u svetlu današnjih događaja dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju“, poručio je Petković.

(RTS)