Vlada Srbije uputila poziv posmatračima za praćenje izbora u Beogradu, traži od OEBS-a eksperta za unapređenje biračkog spiska

Premijerka Ana Brnabić inicirala je održavanje sastanka sa Misijom OEBS-a kako bi predstavila šta je sve urađeno od 2012. godine do danas na ažuriranju biračkog spiska u Srbiji i kreiranju što transparentnijeg jedinstvenog biračkog spiska, saopšteno je iz Vlade.

Premijerka Ana Brnabić informisala je međunarodne partnere da je Vlada Srbije već uputila pozivno pismo posmatračkoj misiji koja bi pratila lokalne izbore u Beogradu, kao i da je juče poslata molba ODIHR-u kako bi uputili i jednog tehničkog eksperta i stručnu osobu koja će pomagati oko daljeg unapređenja jedinstvenog biračkog spiska i što jasnijeg uvida u isti, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali šef misije OEBS-a Jan Bratu, šef delegacije EU Emanuel Žiofre, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) Aleksandar Martinović i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Premijerka je izvestila sagovornike da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzelo mere radi implementacije preporuke 13 koja se tiče potpunog obezbeđivanja prava svih izbornih aktera da pristupe i koriste javne prostorije za kampanju pod jednakim uslovima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Povodom te preporuke iz Izveštaja ODIHR-a, ona je u potpunosti ispunjena tako što je rešenjem ministra MDULS uspostavljen mehanizam za kontrolu dostupnosti objekata u javnoj svojini jedinica lokalne samouprave u toku izborne kampanje svim učesnicima izbornog procesa, što je juče i objavljeno u Službenom glasniku Republike Srbije. Navedenim rešenjem ovlašćeni su zaposleni u MDULS da prime prigovore u slučaju eventualnih nepravilnosti, da postupe prema istim, te da u direktnom kontaktu sa rukovodstvom opštine ili grada reše nastalu situaciju.

Implementirana je, takođe, preporuka 23 koja se tiče obezbeđivanja adekvatnog prostora za biračka mesta radi sprečavanja prenatrpanosti, osiguranja tajnosti glasanja i omogućavanja lakog nezavisnog pristupa za birače sa fizičkim invaliditetom.

MDULS je uputilo instrukciju svim lokalnim izbornim komisijama da u cilju omogućavanja boljih uslova na biračkim mestima na dan izbora, razmotre i izvrše adekvatnu podelu biračkih mesta na kojima glasa više od 1.800 birača, u smislu obrazovanja dva ili više biračkih mesta.

Žiofre: Potrebno uključiti sve relevantne aktere

Ambasador EU Emanuele Žiofre je podvukao značaj koji EU pridaje brzom sprovođenju preporuka ODIHR-a za jačanje izbornog okvira.

On je izrazio zahvalnost predsednici Vlade na brzom ponovnom sazivanju interresornog foruma, kako bi se odgovorilo na preporuke i zatražila tehnička pomoć od ODIHR-a.

Istakao je potrebu za smislenim i inkluzivnim procesom, koji će uključiti sve relevantne aktere, kako bi se povećalo poverenje javnosti.

Premijerka je zahvalila predstavnicima OEBS-a i EU na institucionalnoj saradnji, podršci, otvorenosti da saslušaju i predlože neke dodatne aktivnosti za koje smatraju da će pomoći izborni proces u našoj zemlji i doprineti još većem unapređenju i kontroli biračkog spiska, a radi što uspešnijih izbornih procesa u budućnosti, navedeno je u saopštenju.

(RTS)