Više od lokalne politike – kome odgovaraju novi izbori u Beogradu

Posle više od dva meseca i dva neuspela pokušaja da se održi konstitutivna sednica gradske skupštine, u Beogradu je sve izvesnije održavanje novih izbora.

Sociolog Vladimir Vuletić rekao je u Jutarnjem programu da beogradski izbori zapravo nikada nisu lokalni, već su mnogo više.

Prema njegovoj oceni, izbori svuda u svetu su povod da se podignu tenzije i 17. decembar je to pokazao.

„Poslednjih deset godina intenzivno, ono što možemo da vidimo to je da postoji na globalnom nivou jedan sukob, jedan sudar dve ploče, nazovimo ih globalistička i suverenistička. Dakle, nešto se veliko dešava i zato izbori ne mogu da budu ono što su nekada bili, a to je da umire tenzije između tih lokalnih partija, nego održavaju neke malo dublje i ozbiljnije sukobe“, smatra Vuletić.

Ne očekuje da će izbori doneti smirivanje tenzija.

„Plašim se da ćemo, kako god da se oni završe, zapravo imati nastavak tenzija i to ne zato što to neko hoće lično, nego iz razloga što imate jedan sukob malo dublji koji se onda samo reflektuje na ovom dnevnom nivou“, ističe Vuletić.

Kome sada odgovaraju izbori 

Predrag Lacmanović iz agencije „Faktor plus“ saglasan je da da će izbori u Beogradu biti ne samo gradski, već nešto više od toga, i da će odrediti smer u kome će se Srbija kretati u nekom periodu.

„Pretpostavljam da će biti različitih rezultata, pre svega zbog desnice, ali ne cele desnice, već Srpske stranke Zavetnici i Dveri, oni su prilično loše prošli na prethodnim izborima i teško je da će uspeti da poprave taj rezultat“, kaže Lacmanović.

Očekuje i da će glasovi koje je desnica dobila na prethodnim izborima pre ići na stranu vladajuće koalicije SNS-a i SPS-a.

„Verovatno i ljudi koji su glasali za pokret Mi, ispred koga je bio doktor Nestorović, verovatno će se i ti glasovi negde preliti. Sada to ne može tačno da se kaže kome, kako i u kom obimu, ali imaćemo nešto drugačije rezultate i mislim da će se dobiti epilog u smislu mogućnosti stvaranja skupštinske većine od strane jedne od partija“, dodaje Lacmanović.

Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija je ta koja je u nekoj prednosti, ne samo zbog dešavanja nakon izbora, već zbog strukture koalicije koja je okupljena pod imenom „Srbija protiv nasilja“ ili „Beograd protiv nasilja“.

„To je dosta stranaka, dosta lidera i teško je to sve koordinisati u nekom dužem periodu bez nekih trezavica, problema među samim liderima tih stranaka“, smatra Lacmanović.

(RTS)


Ostavite komentar