Varhelji: Srbija treba da otvori novi klaster, kod Prištine vidimo samo eskalaciju

Varhelji je nakon sednice Odbora za spoljne poslove na kojoj se razgovaralo o proširenju, rekao da samo kroz takve korake može da se održi nivo motivacije da se krene napred.

„Dakle, ako ima napretka, mora biti prepoznat. Zbog toga ostajemo pri svom predlogu da otvorimo sledeći klaster. Samo kroz ove korake možemo održati nivo motivacije da idemo napred. Zato treba ići napred i sa Srbijom“, rekao je evropski komesar za proširenje i susedsku politiku.

Govoreći o Prištini koja je podnela zahtev za članstvo, Varhelji je rekao da poslednji događaji na KiM ne olakšavaju Savetu da proceni aplikaciju.

„Mi smo to izrazili mnogo, mnogo puta. Kad god Savet poveri Komisiji da da svoje mišljenje o aplikaciji, mi smo spremni da to učinimo. Ali takođe vrlo jasno vidimo da umesto deeskalacije vidimo da se pojavljuju novi elementi eskalacije, a poslednja je odluka Centralne banke o zabrani jedne strane valute“, rekao je Varhelji.

Kada se radi o proširenju EU Varhelji je rekao da je to politička odluka koju treba da donese najviši nivo odlučivanja u Evropskoj uniji – Evropski savet.

„Ako želimo da budemo relevantni na Zapadnom Balkanu moramo da im pomognemo ne samo da brže rastu, već i da izrastu u Evropsku uniju čak i pre nego što možda uđu u Evropsku uniju.

To je jedini način na koji možemo isporučiti i građane Zapadnog Balkana. Ako pogledate Zapadni Balkan, nivo podrške evropskom putu je nešto što ujedinjuje region.

Region gde je veoma teško ujediniti narod. Ponekad čak i unutar jedne zemlje. I to je ideja koju bi ceo narod Zapadnog Balkana želeo da sledi.

Pođednako je važno ne samo govoriti o institucionalnom delu procesa pridruživanja kao i da razgovaramo o tome kako ćemo Zapadni Balkan da ubrzamo“, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, kada se Zapadni Balkan pridruži, on će već biti deo jedinstvenog tržišta i moći će da izdrži pritiske jedinstvenog tržišta, zbog toga je neophodno da se ubrzaju reforme neophodne da jedna zemlja postane članica EU.

„Nadam se da će reformske agende šest zemalja Zapadnog Balkana vrlo brzo biti tu kako bismo mogli da krenemo dalje“, rekao je Varhelji.

Istakao je da ako želimo dugoročni mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet oko sebe, koji će nas ponovo učiniti sigurnijim, mirnijim, prosperitetnijim i stvoriti dalju stabilnost u Evropi, onda moramo da delujemo, što znači da proširenje mora da se dogoditi.

„U našem je vitalnom interesu da dođe do proširenja. A ako pogledate unazad kakav je kontinent bio i kakav je kontinent sada, mislim da je pošteno reći da nije imalo mnogo smisla ne imati proširenje. Isto važi i za proširenje koje dolazi“, zaključio je Varhelji.

(RTS)


Ostavite komentar