Varhelji: Mišelova poruka dobrodošla, ali proširenje nije pitanje datuma

Komentarišući izjavu Šarla Mišela da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, uključujući na zemlje Zapadnog Balkana, Varhelji je rekao da je Evropska komisija uvek bila spremna da iznese bilo koji predlog koji bi do toga doveo.

„Ako je ovo poruka Evropskog saveta da želi da se konačno uključi i napravi veliki skok kako bi došlo do proširenja, to su dobrodošle vesti. Mislim da pitanje proširenja nije pitanje datuma, već pitanje volje i ispunjenja preduslova sa strane EU, ali i sa strane zemalja partnera na zapadnom Balkanu ili tri kandidata za članstvo“, poručio je Varhelji u izjavi pred početak  neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u Toledu. 

Dodao je da je Evropska komisija spremna da iznese svaku vrstu predloga da bi do toga došlo, što će se videti već na neformalnom samitu u Granadi u Španiji, početkom oktobra.

„Tada nameravamo da damo sadržajne predloge, uključujući mapu puta, koji će ubrzati ne samo institucionalnu već i stvarnu integraciju naroda i ekonomija u EU.

Da bi to postalo stvarnost, treba da nastavimo da napredujemo i donesemo svaku odluku koja se može doneti, bez obzira na to koliko je mala ili koliko je velika“, naveo je Varhelji.

Mišel je tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU. 

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike