Ugostitelji i trgovci u srpskim sredinama oko Prištine ne primaju dinare

U srpskim sredinama oko Prištine do juče se trgovalo dinarima, a iz predostrožnosti i nepoznanica u vezi sa primenom dela uredbe o kažnjavanju, vlasnici prodavnica, kafića i kafana, prestali su da primaju i trguju dinarima.

Iz Centralne banke se još nisu oglasili povodom isteka tranzicionog perioda, određenog kako bi se građani prilagodili novim pravilima monetarnog i platnog prometa.

Mediji u Prištini navode da j jedna od najvažnijih mera ublažavanja primene uredbe o evru ako jedinom sredstvu plaćanja, odnosila na neprimenjivanje novčanih kazni i administrativnih mera, kao što je zabrana uvoza deviza za subjekte koji posluju sa gotovinom.

Uporedo sa trajanjem tranzicione faze, zvaničnici Beograda i Prištine više puta su se bezuspešno sastajali u Briselu, kako bi pronašli rešenje za korišćenje dinara na Kosovu, a od kojih zavisi egzistencija većine od preko sto hiljada Srba na KiM.

Naredna runda razgovora najavljena je za ovu nedelju.

Predstavnici centralnih institucija u Prištini nisu želeli da govore da li će biti primene politike kažnjavanja građana i subjekata koji koriste dinare.

Premijer Aljbin Kurti je rekao da je to nadležnost Centralne banke, kao nezavisne institucije.

Većina Srba na KiM, živi od primanja iz sistema Vlade Srbije, a od zabrane dopremanja dinara iz centralne Srbije, novac su podizali na bankomatima postavljenim na više lokacija u blizini administrativnih punktova Jarinje, Brnjak, Merdare, Končulj, Mučibaba.

(RTS)