Ugljanin: O otvaranju mosta u Mitrovici odlučuju više instance

Nakon današnje sednice lokalne skupštine, na kojoj je odbornica pokreta Samoopredeljenje Aida  Dolji pokrenula otvaranje mosta, Ugljanin je rekao da su oni takvu odluku doneli prošle godine i da je više ne donose. 

“Odluka od strane skupštine je doneta aprila 2023. i mi ne donosimo više nikakve odluke, to sve zavisi od centralne vlasti. I taj proces kako će se odvijati, da li putem dijaloga, znate da u svemu tome mora učestvovati sigurno i međunarodna  zajednica kao relevantni faktor. Za stabilnosti sigurnost tu su Euleks i Kfor, naravno, mi odluku ne možemo dva put vraćati i donositi. Mi smo odluku doneli i sad je na relevantnim predstavnicima i međunarodne zajednice i kososvksih institucija da preuzmu korake za slobodu kretanja”, rekao je Ugljanin medijima u Mitrovici.

Skorije otvaranje mosta između severnog i južnog dela Mitrovice, iako to pitanje nije u njegovoj nadležnosti, prvi je najavio zamenik komandrira policije u regionu Sever Vetolj Eljšani, a onda mu se prodružio zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri, tvrdeći da će most biti otvoren za saobraćaj ovog leta.

„Nisam siguran u tačno vreme. Vremenom se jasno primećuje da je potencijal za nemire smanjen. Mislim pre jeseni, što ispada tokom leta. Međutim, nemamo tačan datum. Mislim da uopšte ne treba čekati jesen“, rekao je Vokri a preneli su mediji na albanskom.

Reagovala je Evropska unija u Prištini i Briselu. Portparol EU Peter Stano rekao je danas da otvaranje mosta iznad reke Ibar u Mitrovici treba rešiti u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

(RTS)