U Prištini traže da se razmotri brisanje Srpske liste sa spiska stranaka

Najavu zvaničnika Srpske liste da neće birati sredstva otpora, u slučaju da nove lokalne strukture sastavljene od Albanaca u severnim opštinama, izabrane na izborima 23. aprila, dobiju mandate, analitičari koje citira „Koha ditore“ vide kao ugrožavanje ustavnog poretka.

List citira potpredsednika Srpske liste Igora Simića koji je nedavna dešavanja na severu opisao kao represiju nad Srbima i poručio da će, ukoliko se ne zaustave do 1. juna, biti pokrenut otpor srpskog naroda svim sredstvima.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da za pretnju ove parlamentarne stranke, pored pokretanja istrage od strane Tužilaštva, treba razmotriti i mogućnost brisanja kao političkog subjekta.

„Da bi jedna parlamentarna politička partija izašla sa tom izjavom, da je ‘počela okupacija jednog dela zemlje’, mislim da je to direktna pretnja ustavnom poretku i mislim da bi pravosudni organi trebalo da preuzmu tu pretnju. ozbiljno“, rekao je Arifi.

„Zato treba analizirati Srpsku listu da li je treba odjaviti od strane Centralne izborne komisije, jer to zaista ide preko svake granice“, tvrdi Arifi.

Ekspert za spoljnu politiku Akri Čipa ocenjuje da Srpska lista svojom retorikom o eskalaciji situacije pokušava da opravda ekstremne političke greške koje je napravila, posebno u poslednje vreme na severu.

„Sada je došlo do novog trenutka u kome je propala nemogućnost Srpske liste ili čak Beograda da utiče da se izvrši još veći pritisak na Vladu Kosova i na predstavnike Kosova“, rekao je Čipa, smatrajući  Srpska lista sada pokušava da ostane na površini sa takvom retorikom, uz eskalaciju retorike, ali sa ograničenim sredstvima za delovanje na terenu.

(RTS)