U Prištini formiran Institut za ratne zločine

„Oživljavamo Institut koji će adresirati zločine Srbije u ratu 1998-1999. Ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid nisu stvar prošlosti“, rekao je Aljbin Kurti na današnjoj sednici vlade.

Naveo je da su „rane prošlosti otvorene za hiljade članova porodica preko 1.600 ljudi koji su nasilno nestali tokom rata“, i da je vladin prioritet rasvetljavanje sudbine i lokacije nestalih.

Preneo je da su tokom ove godine izvršena iskopavanja na 11 lokacija na Kosovu i da je na pet lokacija pronađeno najmanje šest žrtava rata, ne uključujući nedavne nalaze u Bistražinu, Đakovici i Prizrenu, te da se čekaju rezultati DNK.

„Izmenama koje smo uneli u relevantno zakonodavstvo, naše pravosudne institucije mogu krivično goniti i kažnjavati počinioce ratnih zločina u odsustvu, gde god da se nalaze. U cilju povećanja kapaciteta za tretman ratnih zločina, povećali smo budžet za nove pozicije u kosovskom i sudskom tužilačkom savetu, a u policiji osnovali Direkciju za istraživanje ratnih zločina i udvostručili broj istražitelja ratnih zločina“, rekao je Kurti.

Kurti je poručio da „ratni zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde i optužio Beograd za ratne zločine“.

(RTS)


Ostavite komentar