U Leposaviću predati potpisi za smenu gradonačenika

Po rečima predstavnika grupe građana iz Leposavića koji su učestvovali u prikupljanju potpisa, sakupljeno je više od 2.689 potrebnih glasova. Peticija je predata predsedniku Skupštine opštine Leposavić.

Nešto ranije u zgradu opštine Leposavić ušli si i albanski gradonačelnici opština Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, a povod sastanka koji je u toku nije poznat.

Očekuje se predaja peticije sa potpisima građana severnog dela Mitrovovice, Zvečana i Zubinog Potoka.

Prema podacima koje je CIK dostavio inicijatorima peticije, u birački spisak u opštini Leposavić upisan je 13.441 birač, a da bi se peticija pokrenula, neophodno je da je potpiše 20 odsto, odnosno 2.689 birača.

Prethodno je završeno prikupljanje potpisa za smenu nelegitimno izabranog gradonačelnika Severne Mitrovice. Potpisi za smenu nelegitimnih gradonačelnika prikupljaju se i u Zubinom Potoku i Zvečanu.

Na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine u te četiri opštine na severu KiM sa srpskom većinom za gradonačelnike su izabrani Albanci.

Izbore su bojkotovali Srbi zbog toga što Priština ne poštuje Briselske sporazume, zbog stalnih upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na te izbore je izašlo samo oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo je iskoristilo 1.567 građana, od kojih 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

(RTS)


Ostavite komentar