U jednom danu dve optužnice za navodne ratne zločine u Prištini

Iz Specijalnog tužilaštva u Prištini kažu da postoji osnovana sumnja da je S. F. u svojstvu službenog lica, kao pripadnik Državne bezbednosti Srbije, zajedno sa još dva službenika ove službe, nepoznata organima tužilaštva u Prištini, 10. aprila 1998. godine, učestvovao u odvođenju lekara H. Š. iz Glogovca, čije su vozilo prethodno zaustavili uniformisani pripadnici policije, na punktu na raskrsnici kod Slatine, u blizini aerodroma.

H. Š. je potom, kako tvrde, odveden u zgradu Državne bezbednosti u Prištini, gde je prvo bio podvrgnut batinanju i mučenju, i od tog dana se ništa ne zna o njegovoj sudbini.

„Ovim radnjama okrivljeni u saizvršilaštvu izvršio je krivično delo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ iz člana 142 u vezi sa članom 22 Krivičnog zakona SFRJ“, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Optužnica za ratni zločin i protiv E. K.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu i protiv E. K. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

„Istragama je pruženo dovoljno relevantnih pravnih dokaza za osnovanu sumnju da je okrivljeni, u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i vojnih snaga, učestvovao i doprineo ubistvu 16 civila albanske nacionalnosti 8. maja 1999. godine u selu Starodvorane u opštini Istok“, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Osumnjičeni E. K. je u prtivoru po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda.

Tužilaštvo je krivični predmet predalo Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike