U iščekivanju nastavka sednice Skupštine – vladajuća većina i opozicija o predstojećim beogradskim izborima

Na izbor novog predsednika Skupštine čekaće se bar do idućeg ponedeljka. Odluku o odlaganju sednice saopštio je predsednik države nakon sastanka sa čelnicima stranaka vladajuće koalicije. Po izboru, predsednik parlamenta, kako je najavljeno, trebalo bi da raspiše nove izbore u Beogradu. Prema dogovoru vladajućih partija – za 2. jun.

„Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke, bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od svih prisutnih. Ana Brnabić kao izabrani predsednik Narodne skupštine raspisaće ih tačno 2. ili 3. aprila. Mora da bude 3. aprila da bi bio maksimalan rok 60 dana, da imaju dobro da se pripreme. Veoma je važno da se preporuke ODIHR-a poštuju i o obuci i o broju birača na jednom biračkom mestu da ne bi delovalo demotivišuće i destimulišuće na ljude“, rekao je Aleksandar Vučić.

Aleksić: Suština je u uslovima pod kojima će se izbori održati

Do 2. juna opozicija okupljena oko liste Srbija protiv nasilja, postavlja niz uslova za izlazak na izbore i kako bi se, kažu, izašlo iz političke krize.

Između ostalog, traže reviziju biračkog spiska, razrešenje svih članova Saveta REM-a, smenu rukovodstva RTS-a, ukidanje mogućnosti da nosilac bude osoba koja nije na listi i održavanje lokalnih i beogradskih izbora istog dana.

„Ovde nije suština o licitiranju datumima kada će se izbori održati, već je suština pod kojim će se uslovima ti izbori održati. Izveštaj ODIHR je jasno definisao sve manjkavosti sistema, izveštaj Crte takođe, i sada je važno da se sve to primeni. Ako oni koji šalju poruke sa konferencije za medije da hoće da promene stanje za održavanje izbora u Srbiji, evo prilike“, rekao je Miroslav Aleksić iz koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Jovanov: U Srbiji će i ubuduće narod odlučivati o vladi

Zahtevaju i formiranje prelazne Vlade, u kojoj bi, po ugledu na Severnu Makedoniju, opoziciji pripala dva ministarstva – unutrašnjih poslova i lokalne uprave. Odgovor stiže od Milenka Jovanova, člana Predsedništva SNS-a.

„U Srbiji će i ubuduće narod odlučivati ko će biti deo vlade. Sve danas iznete zahteve opozicija Dragana Đilasa oličena u Mariniki Tepić, Milošu Jovanoviću, Radomiru Lazoviću i ostalima, može da ostvari kada pronađe mandatara koji će da ih predloži da kao ministri uđu u vladu, a onda i 126 poslanika koji će u Skupštini Srbije da glasaju za njihov izbor i sve ostale genijalne ideje koje su danas predložili“, rekao je Jovanov.

Dačić: Opozicija unapred traži alibi za siguran poraz na izborima

Lider socijalista, uz podsećanje da je 2. jun poslednji zakonski rok za izlazak na birališta u Beogradu, kaže da su zahtevi opozicije besmisleni i da zapravo izbore ne žele.

„Prvo su tražili izbore odmah, a sada ‘nikad ni po koju cenu’. I naravno, uz glavni i suštinski zahtev da Aleksandar Vučić ne može da bude nosilac liste, što pokazuje svu licemernost, jer su svi njihovi lideri, i Koštunica i Tadić, uvek bili nosioci njihovih lista. Unapred traže alibi za siguran poraz na tim izborima“, rekao je Ivica Dačić, predsednik SPS-a.

Iz koalicije NADA, koja se pridružila zahtevima opozicije i inicijative Proglas, ocena da je održavanje izbora u Beogradu 2. juna, korak u dobrom smeru. Pozivaju da se spreči zloupotreba prava na prebivalište i obezbedi ravnopravna zastupljenost u medijima.

(RTS)