U Davosu počinje godišnji Svetski ekonomski forum, učestvuje predsednik Vučić

Samit u Davosu zvanično počinje pod sloganom „obnova poverenja“. Ključne teme foruma su „Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu“, „Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru“, „Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo“ i „Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju“, navodi se na internet stranici te organizacije.

Na forumu će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara koji će biti na skupu.

Učesnici skupa će biti i premijer Kine Li Ćijang, državni sekretar SAD Entoni Blinken, savetnik SAD za državnu bezbednost Džejk Saliven, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijeri Belgije i Španije Aleksander De Kro i Pedro Sančez, kao i predsednik Argentine Havijer Milei.

Učestvovaće i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, premijer Holandije Mark Rute, grčki premijer Kirijakos Micotakis i drugi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće putem video-veze.

Izvršni direktor „Majkrosofta“ Satja Nadela će, prema programu foruma, diskutovati u utorak sa osnivačem Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausom Švabom.

Učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu će se u četvrtak obratiti i izvršni direktor kompanije za razvoj veštačke inteligencije „Open AI“ Sem Altman, u okviru debate „Tehnologija u turbulentnom svetu“.

(RTS)


Ostavite komentar