Trka za Beograd, drugi čin

Poslanička grupa oko Branimira Nestorovića potvrđuje da i oni ulaze u izbornu trku. Uoči beogradskih izbora 2. juna, kažu, nisu zadovoljni izbornim uslovima, ali od borbe, unapred, ne odustaju.

„Bojkot nikada nije bio dobro rešenje i doneo odgovarajuće rezultate. Naš vid borbe je da unutar zakonskih okvira vršimo pritisak na vlast da poboljšaju uslove,“ kaže Aleksandar Pavić iz „Mi – snaga naroda“.

Više nema dileme SPS-SNS zajedno će na nove izbore.

„Mnogima se ne sviđa, toliko reaguju na to zašto mi idemo zajedno na izbore, čak juče dok smo mi donosili odluku o tome da idemo zajedno, da pravim koaliciju za gradske izbore objavljuju kako mi imamo zastoje u pregovorima. Kada imate bilo koje nejasnoće idete na izbore, ne razumem u čemu je sada problem“, kaže lider SPS-a Ivica Dačić.

Dogovor vlasti i opozcije i posle dva susreta početkom nedelje, je izostao. Jedini put ka rešenju problema za predsednicu parlamenta Anu Brnabić je dijalog. Uvrede je, tvrdi, neće sprečiti da nastavi da insistira na razgovoru. U iskrenost tih namera sumnja poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović. Umesto za bojkot izbora, zalaže za nove akcije opozicije.

„Ima vremena da vlast i dalje uradi ono što smo mi predlagali da do 18. se recimo izmeni zakoni o lokalnim izborima i omogući da se svi izbori dese u isto vreme i da mi pokušamo da radimo na ovim preporukama ODIHR-a konkretno na biračkom spisku ponajviše,“ kaže Biljana Đorđević iz Zeleno – levog fronta.

Na pitanje da li izlaze na izbore, kaže da će odgovoriti na to kako će se boriti onda kada budu bili spremni da kažu više detalja.

O nastupu na beogradskim izborima i oni koji na decembarskim nisu prešli izborni prag. Za jun Narodna stranka postavlja cilj – ujedinjenje i zajednički nastup desnice. U međuvremenu, za predstojeće izbore naprednjaci su na Predsedništvu stranke usvojili izbornu listu. Izlazak na birališta 2. juna za njih nije upitan. Sutra kreću sa prikupljanjem potpisa.

„Ovaj put idemo u najširoj mogućoj koaliciji, najširem mogućem bloku, idemo sa svim onim strankama koje smatraju da se Beograd dobro razvijao pod vođstvom SNS, da smo pokrenuli veliki broj dobrih projekata za sve građane Beograda da smo pokazali da imamo dobru viziju i jasnu viziju za Beograd i za razvoj grada“, kaže Ana Brnabić.

Prostor za dogovor i dalje postoji, smatraju posmatrači izbora. Šanse su danas, kažu, manje nego juče ali je u interesu i vlasti i opozicije da se izbori održe.

„Ono što tu ostaje nejasno kada je reč o bojkotu, da li je bojkot samo beogradske izbore, kako se do sada čini ili obuhvata i eventualno lokalne izbore koje bi se održali na leto. Opozicija tu ne daje jasan odgovor šta bi ona konkretno radila ako bi to bio samo pasivan bojkot. Tako da ja u ovoj fazi ideju bojkota više vidim kao sredstvo pritiska na vlast i pripreme sopstvenih birača, nego kao neku ideju koja je u ovom momentu dogovarena ili se se sasvim sigurno sa njom računa“, rekao je Bojan Klačar iz CESID-a.

Prema njegovim rečima, vlasti bi svakako više odgovaralo da se ti izbori ne bojkotuju i da mi imamo 2. juna punu političku konkurenciju, zato što bi to otvorilo pitanje legitimiteta.

Sa raspisivanjem izbora, formalno je krenula kampanja. Ni vlast ni opoziicja neće insistirati na njoj, ocenjuje Klačar. Na delu je, kaže, politički vakum, barem do 18. aprila.

(RTS)