Tomislav Nikolić: Srbija spremna za dalje produbljivanje odnosa sa kineskim partnerima

Tomislav Nikolić sastao se sa potpredsednikom gradskog Komiteta Hangdžoua Lin Ge i istakao da raste broj kineskih delegacija koje posećuju Srbiju posle posete kineskog predsednika Si Đinpinga, kao i da one ispituju mogućnosti za dalju saradnju, navodi se u saopštenju Saveta.

Dodao je da se u gradu Hangodžu nalaze sedišta velikih globalnih tehnoloških kompanija, kao i da je imao priliku da poseti uspešne kineske kompanije „HikVision“ i „Alibaba Grup“.

„Privredni rezultati Hangdžoua su na zavidnom nivou i nadam se da ćete uspostaviti tešnju saradnju kako sa Beogradom, tako i sa Nišom u kojem ste boravili u protekla dva dana. Srbija je spremna za dalje produbljivanje odnosa sa kineskim partnerima, za realizaciju novih projekata na obostranu korist, posebno sa gradovima kao što je Hangdžou čiji BDP iznosi oko 280 milijardi dolara“, naglasio je Nikolić. 

Dodao je da Kina na najbolji način pomaže Srbiji da napreduje, kao i da će Srbija razmotriti. 

„Želim vam da zauvek važi izreka – Raj na nebu, Hangdžou na zemlji“, zaključio je Tomislav Nikolić. 

Potpredsednik gradskog Komiteta Hangdžoua Lin Ge rekao je da je izuzetno srećan što ima priliku da boravi u Srbiji posle posete predsednika Si Đinpinga, dodaje se u saopštenju. 

„Vama lično smo zahvalni na nesebičnoj promociji odnosa Kine i Srbije, kao i koordinaciji saradnje naših dveju država. Cilj naše posete je uspostavljanje čvršće saradnje sa Beogradom i Nišom“, rekao je Lin.

Dodao je da su investitori Hangdžoua zainteresovani za ulaganja u Srbiju, te da se sledećeg eseca planira i poseta guvernera Džeđang provincije.

„Znam da se u Srbiji razvila ideja izgradnje pametnih gradova, mi u Hangdžou imamo iskustvo u gradnji pametnih gradova koje možemo preneti prijateljima u Srbiji“, rekao je Lin.

Pozvao je predstavnike Srbije da učestvuju na trećem globalnom digitalnom trgovinskom sajmu „Global digital trade expo“ u septembru koji je deo strategije Kine zemlje u promovisanju digitalne trgovine i stvaranja Kine globalnim trgovcem kvalitetom, dodaje se u saopštenju.

(RTS)