Tepić: Pozitivna poruka EP

Ova rezolucija razgraničava da Aleksandar Vučić nisu institucije države koje je unakazio i učinio ih saučesnicima u izbornoj krađi, rekla je Tepić u Strazburu pošto je usvojena rezolucija kojom se poziva na nezavisnu istragu.

„Kroz tekst i jezik rezolucije iskazana je želja da se pomogne institucijama, građanima da ne budu prevareni i izmanipulisani i da će naredni izbori biti održani kako treba, prema normalnim pravilima i po zakonu“, dodala je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

Prema rečima Tepićeve, ogromno je ohrabrenje deo koji se odnosi na nezavisnu međunarodnu misiju koja treba da spovede istragu o izbornoj krađi, a podstrek da se primene preporuke iz Pribeovog izveštaja.

Država kandidat za članstvo u EU ne može da ima neslobodne izbore sa najgorim progonom političkih neistomišljenika, gde se vlada kriminalom i korupcijom i onda se kaže – „pa šta, ovo je bila najčistija kampanja i izbori“, ilustrovala je Tepić, koja je dodala da su i posmatrači Evropskog parlamenta potvrdili „brutalnost izborne krađe“.

Tepić je istakla da su dobili uveravanja evroposlanika da će što pre biti formirana ad hok misija za koju nije potreban poziv ili saglasnost države domaćina, jer je Srbija kandidat za članicu EU.

Misija bi bila u formatu nezavisnih eksperata, pre svega pravnika, koji bi trebalo da pribave sve dokaze i dokumenta, a paralelno očekujemo i da Evropska komisija uputi svog emisara ili svoj tim, dodala je potpredsednica Stranke slobode i pravde.

„Ne tražimo da bilo ko od njih kaže – Marinika je u pravu, već tražimo da kažu šta se dogodilo. Zato insistiramo na nezavisnoj istrazi jer smatramo da naše institucije to ne mogu da učine, zarobljene su i učinjene saučesnicima u izbornoj krađi“, kazala je Marinika Tepić.

(RTS)


Ostavite komentar