Tenzije na Kosovu podižu incidenti ili dobro osmišljen Kurtijev plan

Pucanje na Srbe, preregistracija vozila, eksproprijacija zemlje, izbor Albanaca za predsednike opština sa srpskom većinom. To nisu pojedinačni incidenti, smatra potpredsednik Srpske liste, već ozbiljno osmišljen plan sa ciljem proterivanja Srba. Pred nasiljem Aljbina Kurtija, ističe Igor Simić, srpski narod neće ćutati.

„Ako ovakve aktivnosti ne prestanu do 1. juna, bićemo prinuđeni da pravo na ostanak na ovim prostorima branimo svim mogućim sredstvima. Ima sasvim dovoljno vremena da predstavnici Kvinte i međunarodne zajednice utiču na Prištinu da prestane sa ovim maltretiranjem i da promeni način ponašanja prema srpskom narodu“, kaže Igor Simić za TV Prvu.

Polaganje zakletve Erdena Atića na mesto gradonačelnika Severne Mitrovice bio je, kaže, težak dan za Srbe. Posle tog događaja, ocenjuje predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, bezbednosna situacija dostigla je maksimalnu granicu preko koje dolazi do sukoba.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju kaže da Kurti pokušava da uspostavi punu i apsolutnu kontrolu nad severu Kosova u dva pravca.

Jedan je administrativni, tako što će zaposeti četiri opštine na severu posle farsičnih „nazovi izbora“, navodi Drecun.

Upozorava da je opasno to što u Prištini nagoveštavaju da će završiti proceduru otvaranja mosta na Ibru i to što ljudima počinju da skidaju tablice sa automobila koji se nisu preregistrovali, da naplaćuju i kazne.

Ni sedam godina od odluke ustavnog suda, Priština nije upisala 24 hektara zemlje u vlasništvo manastira Visoki Dečani. Poziv privremenim institucijama da ispuni obavezu iz 2016. uputile su zemlje Kvinte i delegacija Evropske unije. 

„Uprkos ovoj pravnoj odluci i naknadnim peticijama, sedam godina kasnije, odluka suda još nije sprovedena. Ujedinjeni smo u podršci kosovskoj demokratiji i evropskoj budućnosti. Jačanje vladavine zakona i poštovanje odluka nezavisnog sudstva obavezne su za sve demokratski izabrane vlade“, saopštila je američka ambasada. 

Isti zahtev na Tviteru ponavlja i Misija OEBS-a: Odluka ustavnog suda o vlasništvu Manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje ostaje na papiru. Misija OEBS-a na Kosovu ponavlja svoj poziv institucijama da podržavaju vladavinu prava i upišu zemljište na ime manastira.

Srpske crkve, manastiri i groblja na Kosmetu decenijama su skrnavljeni. Takvih i drugih etnički motivisanih napada u poslednje dve godine je, prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, bilo više od 330.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike