Svetski samit vlada u Dubaiju – Brnabićeva pored Karlsona prisustvovala otvaranju

Ana Brnabić je na otvaranju Samita sedela u prvom redu, a pored nje je bio američki novinar Taker Karlson, koji je privukao pažnju svetske javnosti kada je  prošle nedelje objavio intervju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Premijerka Srbije će imati glavno izlaganje na otvaranju u okviru panela pod nazivom „Budućnost mobilnosti“, dok će na marginama Samita imati niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Jačanje saradnje sa Egiptom

Brnabićeva se na marginama Samita sastala sa premijerom Egipta Mustafom Kemalom Madbulijem, istakavši da je od posebne važnosti Zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu, koja je potpisana prilikom istorijske posete predsednika El Sisija Srbiji. 

„Tada je, takođe, doneta odluka o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se nadamo da će što skorije biti zaključen i potpisan tokom neke od poseta na najvišem nivou“, navela Brnabićeva.

Podsetila je da su Srbija i Egipat prošle godine obeležili 115 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, za koje je ocenila da ih karakteriše tradicionalno i iskreno prijateljstvo dva naroda i države i poručila da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju ekonomske saradnje sa prijateljskim Egiptom.

Brnabić se sastala i sa ministrom za toleranciju i koegzistenciju UAE šeikom Nahjanom bin Mubarak Al Nahhanom, kao i osnivačem Svetskog ekonomskog foruma Klasuom Švabom.

„Uspeh Srbije u veštačkoj inteligenciji“

Premijerka Srbije se pre otvaranja Samita sastala sa ministrom za veštačku inteligenciju Ujedinjenih arapskih emirata Omarom Sultanom el Olamom.

„Drago mi je što posetu UAE započinjem ponovnim sastankom sa ministrom za veštačku inteligenciju Omarom Sultanom el Olamom i razgovorom o važnoj temi u kojoj vidimo budući uspeh Srbije – veštačkoj inteligenciji“, napisala je Brnabićeva na svom Instagram nalogu.

Podsetila da je saradnja Srbije i UAE u toj oblasti već uspostavljena kada je u maju 2022. godine potpisan Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti digitalizacije, koji sadrži i oblast veštačke inteligencije.

„Sutra potpisujemo Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti veštačke inteligencije sa Large Languange Model (LLM) Falcon. LLM omogućava treniranje velikih skupova podataka i razvoj alata kao što je ChatGPT“, navela je Brnabićeva.

Naglasila je da će „saradnja omogućiti da Institut za veštačku inteligenciju, kao i ostali istraživači kod nas koriste Falcon rešenja, ali i da mi dodamo korpuse podataka za srpski jezik“.

Saradnja i inovativna rešenja

Tema samita je „Oblikovanje budućih vlada“ i ideja je da se okupe predstavnici vlada, međunarodnih organizacija, lideri iz državnog sektora, kao i privatnog sektora iz celog sveta i uključe u međunarodnu saradnju i omoguće identifikovanje inovativnih rešenja za buduće izazove, a i osnaživanje budućih vlada.

Samit će okupiti više od 85 međunarodnih i regionalnih organizacija, 120 delegacija vlada, imaće 15 foruma i više od 120 interaktivnih radionica i sesija, a na njemu će govoriti više od 200 govornika.

Imaće šest glavnih tema – ubrzanje i transformacija vlada, veštačka inteligencija i sledeće granice, ponovno zamišljanje razvoja i buduće ekonomije, Buduća društva i obrazovanje, održivost i nove globalne promene i urbanizacija i globalni zdravstveni problemi.

(RTS)


Ostavite komentar