Svetosavska akademija u Skoplju, prisustvuje predsednik Vučić

Svečana akademija u Skoplju počela je u 19 časova. Predsednik Vučić obratio se na Svetosavskoj akademiji, a govorio je i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski. Prisustvuju i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković, kao i mnogobrojni predstavnici srpske zajednice u ovoj zemlji.

Pripremljen je i kulturno-umetnički progam, u okviru kojeg će nastupiti Branka Zečević sa orkestrom, najbolja srpska frulašica Neda Nikolić, makedonski klarinetista Blagojče Trajkovski, glumac Aleksandar Lazić, Marko Kačarević sa svojim pojačkim sastavom „Srbski pravoslavni pojci“, grupa „Iskon“ i ansambl „Kolo“.

U Severnoj Makedoniji 27. januara je od 2007. godine nacionalni praznik Srba, a centralna svečanost se svake godine održava u Skoplju. Ovaj dan je neradni dan za pripadnike srpske zajednice u Severnoj Makedoniji. Ove godine ustanovljen je i program „Svetosavska nedelja“ tokom koje se realizuje niz aktivnosti u vezi sa četiri svetosavske akademije u četiri grada, Kumanovu, Skoplju, Tetovu i Bitolju. Manifestacija Dani Svetog Save u Severnoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, a završni je u Bitolju.

(RTS)


Ostavite komentar