Stoltenberg stiže na Zapadni Balkan, u utorak u Beogradu

Posetu regionu prvi čovek NATO alijanse počinje posetom Bosni i Hercegovini, gde će održati radnu večeru sa članovima Predsedništva BiH, dok će se u ponedeljak sastati sa specijalnim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom, predsednicoim Saveta ministara Bojanom Krišto i predstavnicima međunarodne zajednice.

Nakon toga, u ponedeljak popodne putuje u Prištinu gde će razgovarati i održati konferenciju za novinare sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a posle toga obići će bazu Kfora i razgovarati sa komandantom Ozkanom Ulutašom.

U utorak je planirana poseta Beogradu i, kako se navodi u saopštenju NATO, sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Takođe, Stoltenberg će se sastati i sa srpskim naučnicima koji će predstaviti tehnologiju razvijenu u kontekstu NATO projekata Nauka za mir i bezbednost.

U utorak popodne Stoltenberg putuje u Severnu Makedoniju gde će se sastati sa predsednikom i premijerom te zemlje Stevom Pendarovskim i Dimitrom Kovačevskim, kao i predsednikom Skupštine Talatom Džaferijem.

U sredu Stoltenberg će učestvovati na sastanku zemalja članica NATO iz regiona, zajedno sa albanskim premijerom Edi Ramom, hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovičem, predsednikom Crne Gore Milojkom Spajiem i slovenačkim predsednikom Robertom Golobom.

(RTS)


Ostavite komentar