Stoltenberg: Pozdravljam najavu dijaloga Beograda i Prištine, jedini način da se reše otvorena pitanja

Jens Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u Briselu, ponovio da NATO snažno podržava dijalog koji se vodi posredstvom EU između Beograda i Prištine, objavljeno je sajtu Alijanse.

„Pozdravljam najavu o održavanju još jednog dijaloga na visokom nivou naredne nedelje. To je jedini način da se reše otvorena pitanja i postigne rešenje kojima se poštuju prava svih zajednica. To zahteva strpljenje, istrajnost i kompromis“, rekao je Stoltenberg.

Pozdravio je nedavne korake koji su preduzeti kako bi se smanjile tenzije na severu KiM, uključujući smanjenje broja pripadnika specijalne policije na severu i planove za održavanje opštinskih izbora.

Stoltenberg je rekao da je ključno izbeći dalju eskalaciju.

„Pozivam obe strane da izbegnu zapaljivu retoriku i da deluju uzdržano i u skladu sa svojim obavezama“, naglasio je čelnik Alijanse.

Naveo je da je sa Osmanijevom u Briselu razgovarao o tenzijama na severu KiM i važnosti mandata Kfora u skladu sa Rezolucijom 1244.

Istakao je da je napad na snage Kfora u maju ove godine, kada su, kako je rekao, povređena 93 pripadnika te misije NATO-a, potpuno neprihvatljiv i poručio da je važno da počinioci odgovaraju.

„Svako raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM zahteva saglasnost Kfora“

Stoltenberg je naglasio da, u skladu sa obavezama Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM zahteva saglasnost Kfora.

Dodao je da NATO očekuje „blagovremene i smislene konsultacije“ o svakoj akciji kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koja bi mogla da utiče na bezbednosno okruženje.

Stoltenberg je podsetio da je NATO nakon nemira na KiM rasporedio stotine dodatnih trupa u pokrajini i istakao da Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju i spreman je da reaguje kada je to neophodno kako bi ispunio svoj mandat u okviru UN, da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM.

„Komandant Kfora u bliskom kontaktu i sa srpskim načelnikom Generalštaba“

Ukazao je i na važnost neutralnosti i nepristrasnosti za uspeh Kfora.

„Naš komandant na Kosovu je u bliskom kontaktu i sa bezbednosnim organizacijama na Kosovu, i sa srpskim načelnikom Generalštaba“, naveo je Stoltenberg.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike