Stevandić: Tekst Deklaracije o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda će jednog dana biti u muzeju

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, da se ne podržava rezoluciju o Srebrenici.

Ovaj dokument trebalo bi da potvrde parlamenti Srbije i RS u narednih 90 dana.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić navodi za RTS da je počeo proces ujedinjenja koji se neće moći zaustaviti, a koji je sa Svesrpskim saborom institucionalizovan.

Kako kaže, nakon mnogo godina dezintegracija našeg prostora, naroda, i kulturnog i duhovnog, počeli su procesi integracije.

„Mi smo deklaraciju usvojili u momentu kada je otvorena i nova sfera međunarodnih odnosa i kada geopolitički smo završili sa nekom fazom razgradnje, destrukcije i kada mi idemo ponovo u procese ujedinjenja. Nije ono sada ujedinjenje, ajmo sve srpske zemlje, svi zajedno, velika Srbija. Znači, ne radi se o tome. Radi se o tome da štitimo prava na svim mestima, bez obzira koji je državno-pravni kontekst u kome živimo. Da li je to Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Makedonija ili Hrvatska“, navodi Stevandić.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) će početkom jula održati sednicu na kojoj će ratifikovati Deklaraciju Svesrpskog sabora, najavio je Stevandić.

„Skupština Republike Srpske će već početkom sedmog meseca imati tu sednicu. Takođe ćemo imati prvo zasedanje ovog novog tela koje smo ustanovili između dve skupštine, to je Parlamentarni forum Srbija Republika Srpska, gde imamo zajednički organ od poslanika iz Republike Srbije, Republike Srpske, koji će se sastajati dva puta godišnje i razmatrati sve stvari iz političkog, nacionalnog, kulturnog, socijalnog i drugih sfera i onda ih prosleđivati vladama i Skupštinama, što je jedna vrsta nadgradnje veza i jedna vrsta, da kažemo, novih stvari kojima pridonosimo srpskom jedinstvu“, navodi Stevandić.

Prema njegovim rečima, tekst Deklaracije o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda ima istorijsku vrednost.

„Potpuno sam siguran da će tekst ove deklaracije biti jednog dana u muzeju, zato što je ovo dokument koji je sa pravne strane filigranski izbrušen, da ne može da ima međunarodne prigovore, a sa ove druge varijante predstavlja krunu naših nastojanja da se zaštitimo u budućnosti posle toliko vekova destrukcija da krenemo procesima ujedinjenja. Potpuno sam siguran da će taj dokument biti istorijski“, ocenjuje Stevandić.

Kako kaže, reč je o dokumentu koji već ima međunarodni karakter koji reguliše ne samo srpske odnose, već i naše prisustvo na svetskoj političkoj sceni.

Povodom predloga da Sretenje 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske, da taj datum treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, a da se 9. januar sačuva kao dan kada je nastala Republika Srpska, Stevandić je pojasnio da se Republika Srpska ne odriče 9. januara već će samo dodati Sretenje.

„Mi ćemo dodati Sretenje, imaćemo dva divna praznika“, ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika.

Prema njegovim rečima, Banjaluka i Republika Srpska će za 9. januar uvek biti u svečanoj formi, a to će uključivati i vojnu paradu.

„Mi ni u kojoj formi ne možemo da se odreknemo 9. januara. To je nešto što nas je definisalo u fazi kada su nam otimali grb, zastavu i himnu i onda kada smo presekli to otimanje referendumom. Banjaluka i Republika Srpska će 9. januara uvek biti u svečanoj formi, uvek će biti puno zastava, ljudi, trgova, organizacija, prijema, dodela odlikovanja“, zaključio je Stevandić.

(RTS)