Stejt department: Aljbin Kurti treba ozbiljno da shvati stav SAD

„Želimo da vidimo napredak u primeni prethodnih sporazuma u dijalogu, a takođe, verujemo da ovo je u najboljem interesu za sve pogođene strane”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Pavlović tudej.

On je na pitanje šta Stejt departmentu daje uverenje da će Kurti ozbiljno shvatiti poziv SAD da Priština preispita odluku Centralne banke da srpski dinar bude suspendovan u platnom prometu izrazio uverenje da će „konstruktivno angažovanje i iskreni napori u dobroj veri Kosova i Srbije doneti trajnu korist za građane, uključujući ekonomski rast i da će obezbediti dugoročnu regionalnu stabilnost“.

Izražavajući zabrinutost SAD zbog odluke o suspenziji dinara, portparol je izjavio da Srbija ima pravo da pruži finansijsku pomoć pripadnicima srpske zajednice na KiM.

“Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.

Stejt department je ranije ove nedelje pozvao Prištinu da preispita tu odluku, da se konsultuje sa pogođenim zajednicama, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i „obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih odluka, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na građane“.

Stejt department je takođe podsetio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na obaveze koje je Priština preuzela, odnosno na formiranje Zajednice srpskih opština.

“ZSO je primarni mehanizam preko kojeg bi Srbija mogla transparentno da pruži finansijsku podršku institucijama i pojedincima u okviru kosovskog pravnog okvira“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta i naglašava da je pojedincima na KiM koji “legitimno primaju finansijsku pomoć od Srbije potreban pristup funkcionalnom, legalnom mehanizmu preko kojeg mogu da dobiju tu podršku“.

(RTS)


Ostavite komentar