Starović: Tri su nivoa na kojima se može analizirati rezolucija o Srebrenici

Pred zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Nemanja Starović rekao je u Jutarnjem programu da je sasvim sigurno da se radi o svojevrsnoj političkoj zamci koja je pripremljena za Srbiju.

„Ono što žele da postignu možemo analizirati na više nivoa. Jedan od njih jeste onaj koji se tiče njihove namere u ovim postojećim okolnostima, kada se pred našim očima odvija jedan strašan i surov rat na području Gaze, da se dâ nekakvo veštačko disanje jedinstvu zapadnog i islamskog sveta“, smatra Starović.

Drugi nivo je, dodaje, namera inicijatora rezolucije da zapravo nametnu jednu bitno drugačiju interpretaciju užasnog i tragičnog građanskog rata u BiH, time što će čitav narativ o ratu, čitavu istorijsku istinu pokušati da redukuju na samo jedan događaj, ma koliko on pojedinačno važan i tragičan bio.
Time pokušavaju zapravo retroaktivno da opravdaju i mnoge druge stvari, poput zločinačke akcije „Oluja” i agresije na SR Jugoslaviju, napominje Starović.

Treći nivo je, kaže ministar, krajnja relativizacija genocida, jer je sasvim sigurno da će se već u narednim danima i mesecima pojaviti niz sličnih inicijativa pred Generalnom skupštinom, gde će mnoge države i narodi tražiti da stradanje koje su oni preživeli, pre svega u 20. veku, bude kvalifikovano kao genocid.

„Srbija ne može da prevaziđe one brojeve koji su negde već spremni“

Što se tiče očekivanih rezultata glasanja, ministar kaže da je jasno da u matematičkom smislu Srbija ne može da prevaziđe one brojeve koji su negde već spremni.

Ono u čemu su se negde čini me se prevarili ili preračunali inicijatori, kosponzori ove i ovakve rezolucije, je to što su računali da ćemo se negde i mi kao Republika Srbija i srpski narod postaviti politički pragmatično, politički oportuno, da ćemo se zapravo suočeni sa tom i takvom matematikom praviti mrtvi, ostati po strani“, ukazuje ministar.

Bez obzira na činjenicu da je matematika takva kakva jeste, Starović smatra da će to na kraju biti moralna pobeda Srbije, jer će još jednom dokazati da je pre svega država koja ima kičmu.

„Jasno je da ne možemo i nećemo smatrati prijateljskim one države koje nam sutradan budu okrenule leđa i koje se budu oglušile na našu jasnu i principijelnu argumentaciju, koja je čini mi se negde svima jasna i razumljiva, ali ponavljam dakle, usled brojnih pritisaka kojima su izloženi, neki će odlučiti da se o to ogluše“, poručuje Starović.

(RTS)