Starović o Račku: Velike sile neće priznati svoje učešće u velikoj obmani

Prošlo je četvrt veka od antitrerorističke akcije u selu Račak na Kosovu i Metohiji. Tog 15. januara 1999. srpske bezbednosne snage napale su pripadnike takozvane OVK-a koji su bili pod oružjem, a u selu se nalazilo jako uporište terorista. Borbe su okončane u popodnevnim satima, a policija se po završenoj akciji povukla iz sela. Civila na tom mestu nije bilo.

Posle sukoba, predstavnik OEBS-a Vilijam Voker optužio je Srbiju za, kako je tvrdio, masakr nedužnih seljana. To je bio povod za agresiju NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović smatra da bi velike sile, da nije došlo do akcije u Račku, našle drugi izgovor za agresiju na SRJ.

“Taj narativ koji je kreiran o navodnom masakru u Račku je poslužio da se Republika Srbija i tada Savezna Republika Jugoslavija optuže za prekomernu upotrebu sile prilikom borbe protiv terorista. No, ako pogledamo šta se sve dešavalo u narednim godinama, šta se upravo ovih dana odvija pred našim očima u nekim drugim delovima sveta, možemo videti da su ti standardi bitno promenjeni i da se, naravno, različitim merilima gledalo,na ponašanje i delovanje naše države tada, a potpuno na drugi način na to kako opet neke druge države, dakle, sprovode operacije sličnog tipa“, rekao je Starović.

Podseća da se u selu Račak se nalazio štab takozvane 161. brigade tzv. OVK, koji je sproveo više terorističkih napada – ubistva policajaca, vojnika, civila, srpskih i albanskih civila.

“Bilo je neophodno, dakle, da dođe do eliminacije tog terorističkog legla. Pritom, dakle, posebne jedinice policije su na veoma profesionalan način sprovele tu antiterorističku akciju, o njoj je unapred bila obaveštena misija OEBS-a, čak tri tima verifikatora su bila prisutna tog jutra, 15. januara 1999. godine, u reonu sela Račak“, navodi Starović.

Može se doći do nepobitnih činjenica

Ističe da imamo obilje nalaza koji nedvosmisleno govore o tome da su eliminisani pripadnici tzv. OVK.

“Govorim, dakle, o nalazima naših istražitelja, ali i o svedočanstvima Helene Rante, šefice finskog tima patologa, koja je bila pod neverovatnim pritiskom, ne samo Vilijama Vokera, dakle, već i svog finskog ministarstva spoljnih poslova, nemačkog ministarstva spoljnih poslova, sa ciljem da ona svoj preliminarni izveštaj, koji je pripremila, u toj meri modifikuje da ga učini dovoljno nejasnim, i da bi nakon toga Vilijem Voker mogao da plasira taj narativ o navodnom masakru civila“, rekao je Starović.

Ističe da danas postoji mogućnost da se dođe do onoga što predstavlja nesporne i nepobitne činjenice.

“Ali to ne znači da možemo računati na to da će neke velike sile priznati jednu strašnu grešku koju su napravile, odnosno, sopstveno učešće u jednoj velikoj obmani koja je imala za nas veoma tragične posledice, a govorimo o hiljadama izgubljenih života tokom agresije NATO saveza na Srbiju i materijalnoj šteti, koja se svakako meri desetinama, ako ne i stotinama milijardi dolara“, rekao je Starović.

Celo gostovanje Nemanje Starovića možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)


Ostavite komentar