Starović: Hapšenje Banjca, poruka Kurtija Srbima da se ne vraćaju na KiM

Komentarišući najnovije hapšenje na Jarinju od strane kosovskih vlasti, penzionera Branka Banjca, Nemanja Starović ukazuje da se radi o još jednom incidentu u nizu koji ima za cilj zastrašivanje srpskog naroda.

Navodi da je 72-godišnji Banjac krenuo sa svojom suprugom na KiM  gde je trebalo da se održi ročište u postupku za pokušaj povraćaja nasilno oduzete imovine, kuće supruge u centru Peći.

„Tek posle intervencije na najvišem političkom nivou, intervencije Petra Petkovića prema Miroslavu Lajčaku, gospodin Banjac je pušten. Vidimo šta je namera Aljbina Kurtija – da se pošalje jasna poruka Srbima koji su proterani s prostora KiM da se ne vraćaju, da čak ne dolaze ni u posete, a da ni slučajno ne pokreću postupke za povraćaj svoje imovine“, naglašava Starović.

Brine ga da i uprkos ćinjenici da s jedne strane imamo dijalog, zapadne zemlje Kvinte, kako kaže ne emituju neku vrstu velikog entuzijazma da dođe do ubrzanja tog političkog procesa.

S druge strane upozorava da imamo stalno, svakodnevno jednostrano povlačenje poteza od strane režima Aljbina Kurtija koji drastično narušavaju i političku i bezbednosnu klimu pre svega Srba koji žive na Kosovu i Metohiji.

„Mislim da ne postoje normalni kanali komunikacije, zbog toga nam je normalizacija i potrebna.  Dobro je što je Banjac pušten, vratio se kući, ali ne možemo govoriti da je normalno, mora se zbog ovakvih incidentnih situacija podizati problem na najviši politički nivo. To nije održivo“, ističe državni sekretar.

NATO vežba u suprotnosti s Rezolucijom 1244

Što se tiče NATO vežbe na Kosovu i Metohiji, navodi da je u pitanju slična vežba koja je održavana  pre dve godine. Radi se o vežbi pod okriljem SAD koju sprovode sa svojim bilateralnim partnerima.

„Ono na šta mi ukazujemo da je održavanje ovakve vojne vežbe apsolutno u suprotnosti sa još uvek važećom Rezolucijom 1244 SB UN budući da ona propisuje da su jedine legalne snage na KiM snage misije Kfor“, kaže Starović.

Dodaje i da niko od Srbije nije tražio saglasnost za tu vežbu, a da trenutno nemaju saglasnost da li je čak tražena i saglasnost od misije i komandanta Kfora.

„S druge strane je veliki problem učešće tzv. pripadnika kosovskih snaga bezbednosti koji se na taj način negde legitimizuju i predstavljaju i prihvataju kao vojna snaga. Oni to nisu i ne mogu biti ni po odredbama Rezolucije 1244, čak ni po tom važećem ustavu Kosova“,  ukazuje Starović.

Da ne bi davali razloga za bilo kakav vid panike, održavanje ove vežbe na KiM, navodi ne predstavlja bezbednosnu pretnju po Srbiju, ali je problem iz političkog ugla.

„Ono što nama preostaje je da se pre svega suprostavljamo tome na političkom planu i pratimo šta se odvija na terenu. Da čuvajući mir i stabilnost u regionu, gotovo po svaku cenu garantujemo da bezbednost srpskog naroda na KiM ne može i ne sme biti ugrožena“, poručio je državni sekretar.

Obaveza Prištine da formira ZSO

Starović kaže da se boji da je integritet čitavog pregovaračkog procesa ponovo doveden u pitanje. Navodi da ako se pogleda Ohridski sporazum da je sada po prvi put mapa pregovaračkog pristupa dovedena da ona mora biti sastavni deo implementacije okvirnog političkog sporazuma.

„Princip je sledeći, da obe strane sprovode svoje obaveze, korak po korak. Pritom su se svi saglasili oko toga, uključujući i međunarodni predstavnici da prvi korak mora povući prištinska strana, radi se o formiranju srpskih opština. Vidimo da se na tom prvom koraku krše svi principi koji su negde uspostavljeni“, navodi Starović. 

Takođe, dodaje da Priština ne samo da nije kažnjena nego biva nagrađena, bilo da je reč o viznoj liberalizaciji, bilo o početku procesa prijema u Savet Evrope.

„Bojim se da će  upravo na toj stepenici čitav proces da padne. Sve to govori o jednom neravnopravnom odnosu u koji su dve strane uključene  u ovaj proces. To nije ništa novo i tome smo izloženi dugi niz godina“, zaključio je Starović.

(RTS)